Националното забавление 15/15, което на евроизборите прати в парламента в Брюксел никому неизвестния Момчил Неков и превърна БСП в мишена на ехидни коментари, днес се превръща в национален кошмар за партиите и коалициите. Вотът в кръгчето в дясната част на бюлетината, в което се посочва предпочитаният кандидат, пренарежда листи и обърква пасианси, а политиците са силно раздвоени в оценките си за преференциите. Партийните шефове ги гледат със свъсени вежди, а партийните бунтари - с широка усмивка.
Русе също даде принос в пренаписването на листите от гражданите. Най-голямата интрига беше в ГЕРБ. Със силна лична подкрепа е влизащата в парламента от Монтана Десислава Атанасова с 1462 гласа, но център на вниманието бе деветият в листата Димитър Кънчев, почти беше влязъл в Народното събрание благодарение на феномена 9/9. Кънчев събра предпочитанията на 2061 души и само 46 гласа не му стигнаха да мине бариерата от 7% от гласувалите за партията и за придвижването му в челото.
Далеч по-успешен е походът на петия в листата на БСП Добрин Данев, който събра 7.40% личен вот (997 гласа) и измести от второто място Иван Иванов. И сега му остава само да стиска палци при обявяването на мандатите от ЦИК левицата наистина да има двама депутати от Русе.  
Другата пренаредена листа е на „България без цензура“, където задейства рефлексът 13/13 и така тринайстата Вероника Димитрова има цели 639 гласа, което е 10,61% от всички. Това я изкачва на второ място и й дава надежда да заседава в Народното събрание, ако Георги Недев получи мандат, а след това и покана за изпълнителната власт.
И в Русе реформаторите са шампиони на преференцията. Номер 2 в листата Даниела Везиева има  795 гласа, което е 10,28% от целия вот, а номер 3 Иван Станев е събрал 675 гласа или 8,73% от гласовете за коалицията. Тук няма случай 7/7, но все пак седмият в листата, Веселин Балтаджиев, има немалкият брой 418 гласа или 5,41% личен вот.
АБВ също показва интересен преференциален вот. Тук се наблюдава потенциален случай 14/14. Четиринадесетият кандидат Анатоли Петров има 234 гласа, което е 6,13% от вота за лявата коалиция.
Движението за права и свободи показа, че симпатизантите му са монолитни и не горят от желание да оспорват решенията на ръководството. Най-високо предпочитание след водача Ферихан Ахмедова получава номер 2 в листата Дауд Ибрям - 448 гласа.
В Патриотичния фронт ситуацията е подобна, там най-висок личен резултат има номер 4 Галин Григоров - 295 гласа.
В редовете на Атака преференциален вот почти не се наблюдава, може би и заради това, че в листата й имаше само 7 кандидати. Най-висок резултат след водача Любомир Владимиров има неговият подгласник Мирослав Славчев.