Титулярният архиепископ на Популония и Апостолически нунций в България монс. Анселмо Гуидо Пекорари ще ръкоположи в Русе новия епископ на Никополската епархия Страхил Каваленов. Службата ще се състои в храма „Свети Павел от Кръста“ в петък, когато католиците почитат св.Йосиф - съпруга на Богородица. В нея ще участват и епископите на Софийско-Пловдивския диоцез и на Софийската Епархия „Св. Йоан XXIII“ монс. Георги Йовчев и монс.Христо Пройков, който е и председател на епископската конференция на Католическата църква в България. Така Русе ще бъде домакин на цвета на католическото духовенство в България. Заради пандемията и необходимите предпазни мерки обаче, в храма ще бъдат допускани само хора с покани.
Монсеньор Каваленов бе избран за епископ от папа Франциск след кончината на предшественика си монс.Петко Христов през септември миналата година. Новият духовен пастир на католиците в Северна България е роден на 25 март 1966 г. в монтанското село Разград, но е израснал в София. Завършва НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ и История в Софийския университет. Започва духовното си обучение в Папската богословска академия в Краков, Полша, и се дипломира в Папския Латерански университет в Рим. На 18 април 2009 г. е ръкоположен за свещеник от епископ Петко Христов в Белене и е назначен за енорийски свещеник във Велико Търново. От 1 януари 2012 г. се грижи и за енорията „Блажен Евгений Босилков“ в Габрово. От март 2018 г. до 14 септември 2020 г. е генерален викарий на Никополската епархия.
На пресконференция на 20 януари Н.В.Пр. монс.Анселмо Гуидо Пекорари, който ще въведе във високия сан новия епископ, прикова вниманието с думите:
„Защо Светият Отец Франциск, сред толкова много добри и свестни свещеници от Никополска епархия - и българи, и от други националности - избра за Епископ точно Монсиньор Страхил? Не знам, но имам голяма улика. След апостолическата визита в България Папа Франциск, на 11 май 2019 г., ме помоли със свое писмо да благодаря на организаторите на посещението и уточни: Специални благодарности на отец Страхил Каваленов, който толкова успешно се справи като преводач и в същото време, ми даде прекрасно свидетелство за апостолско усърдие. 
Мнозина се питат какво Нунцият е оценил у Монсиньор Страхил. Не искам предварително да правя светец Монсиньор Страхил - Господ ще се погрижи, ако той го заслужи - но видях признаци, които ме отведоха към него. Освен главния, който е неговото „пастирско усърдие“, всеотдайността към своето свещеническо служение без пестене на енергия и време, като се старае да бъде пастир на всички, без разлика от политическа принадлежност или социална класа. Освен това, видях неговата голяма култура, най-вече в историческите науки - аз съм историк - и неговото международно измерение. Учил е в България, Полша, Швейцария и в Рим. Знае 8 езика“.
В отговор монс.Каваленов разказа за своя път към Варата и помоли за молитвата на клир и верни, която да го подкрепя в „неговите слабости и в трудностите, които предстоят. С Божията помощ да мога, отдавайки себе си на поверения ми народ, да стигна до спасението, към което ме е призовал Господ“.