От Регионалната здравна инспекция в Русе са предприели всички необходими мерки за спиране на имунизацията в региона с ваксината на „Астра Зенека“. Това стана ясно от проведен днес брифинг на директора на местната РЗИ д-р Маргарита Николова. Тя заяви, че работещите в седемте имунизацонни кабинета в областта, както и общопрактикуващите лекари, разполагащи с ваксината са уведомени във възможно най-кратки срокове за преустановяване на дейността си. Спирането на имунизацията е временно и ще продължи докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността на ваксината.

Директорът на Регионалната здравна инспекция информира още, че от 28 декември миналата година до 10 този месец в област Русе са били получени 5790 дози от ваксината на „Астра Зенека“. До момента са приложени 4294 дози. Остатъкът от 1496 дози се съхранява в кабинетите, където са разпределени ваксините. Припомняме, че ваксината на „Астра Зенека“ може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса в обикновен хладилник, което не представлява трудност за никого от разполагащите с нея.

„Към настоящия момент няма данни за някакви по-сериозни странични реакции, проявени от пациенти, на които е поставена спомената ваксина.“, в това уверява д-р Николова. Тя отбелязва, че получените странични ефекти, за които знае по нищо не се различават от описаните в кратката характеристика на ваксината.

За момента не е ясно кога се очакват нови доставки от която и да е от ваксините. Сигурно е обаче, че се пази втората доза от ваксината на „Пфайзер“ / „Бионтех“ за всички с първи прием от нея.