Отглеждането на домашни прасета в Русенска област от масово занимание се превръща в изключение. Така угояването на Гошо за Коледа, както се шегуват стопаните, се превръща в екзотика.
Регистрираните лични стопанства с прасета са близо 20 пъти по-малко в сравнение с края на 2019-а - годината, когато отрасълът бе пометен от африканската чума по свинете, заради която бяха унищожени и животните в т.нар. задни дворове. Сега са подадени едва 37 заявления, а преди година и няколко месеца с домашно отглеждане са се занимавали около 770 стопани. Това съобщи вчера директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков пред областната епизоотична комисия, посветено на превенцията на африканската чума и птичия грип. Заболявания в областта не са регистрирани, но отново бяха препоръчани стриктни марки за превенция.
В Региона има 9 индустриални свинекомплекса и 8 свинеферми, които се заселват с ускорени темпове. Към края на миналата година в тях е имало близо 74 000 свине.
Свинекомплексите и Областната дирекция по безопасност на храните работят за премахването на т.нар. диамантен печат, който забранява износа на месо извън страната, последвала епидемията от африканска чума по свинете. Целта е до края на месеца да бъдат готови всички документи, необходими за процедурата за позволяване на експорт.