Тридесет и осем специализанти от две групи успешно приключиха обучението си в едногодишния курс за придобиване на нова квалификация „Учителска правоспособност".

Курсът дава квалификация „учител" и е предназначен за специалисти с висше непедагогическо образование. Обучението е организирано съгласно НАРЕДБА 15 и НАРЕДБАТА за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация „учител". Срокът на обучение е два семестъра, като занятията могат да се провеждат както присъствено в дните събота и неделя, така и в дистанционна форма. Освен заложения хорариум от лекции и упражнения, обучаемите преминават и дейностите хоспетиране, текуща педагогическа практика, стажантска практика и държавен практико-приложен изпит след провеждане на подготовката си.

Русенският университет успешно си сътрудничи с професионалните гимназии от Русе и региона, които участват като базови училища за провеждане на педагогическата подготовка на стажант-учителите. Тя се провежда под ръководството на учители-методисти от Русенския университет и учители-наставници от професионалните гимназии.

Финалната фаза на курса е държавен изпит. За завършващите настоящия курс специализанти, той беше проведен на 25.02.2021 г. Изпитна комисия от Русенския университет оцени бъдещите педагози със среден успех от обучението „Много добър“ 5.33.

Курсът е насочен към хора с висше образование, които желаят да преподават в средни училища.

За записване и допълнителна информация:

Център за продължаващо обучение – 082 888 567; 0887 86 72 17

e-mail: [email protected]