Концертът, с който трябваше да се открие фестивалът „Мартенски музикални дни“ на 12 март тази година, все пак ще се състои. Макар че той няма да открие фестивала. Както „Утро“ вече писа, 60-ото издание на музикалните празници се отлагат вече на два пъти от връхлетялата преди година пандемия с Ковид 19. Засега се предвижда те да започнат на 17 септември. 
Но този петък русенските ценители на класическата музика ще могат да преживеят концерта, който трябваше да даде началото на юбилейните Мартенски. В 19 ч в петък под палката на маестро Владимир Шейко, главен диригент и артистичен директор на Симфониния оркестър на украинското радио, оркестърът на Русенска опера ще изпълни две бележити творби. Ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър на Роберт Шуман и симфонията „Из Новия свят“ на Антонин Дворжак. Диригентът и солистът -  пианистът Генадий Демянчук, от няколко дни са в Русе и репетират с русенските си колеги. 
Двамата гости от Украйна за първи път са в България. Аз съм бил неколкократно в Румъния, бил съм дори в градчето отсреща - в Гюргево, но така и не съм идвал в Русе, каза Владимир Шейко. Нашите народи, езиците, обичаите ни са близки и винаги ми се е искало да дойда в България и ето че това се случи, добави Шейко. Генадий Демянчук също е благодарен за поканата и сподели, че се чувства много добре в „това чудно мъничко градче, изпълнено със спокойствие и уют, в което Дунав впечатлява с колосалната си мощ“.
И Шейко, и Демянчук отбелязват професионализма на русенските музиканти. Репетициите преминават в чудесна атмосфера и двамата гости не се съмняват, че всички заедно ще изпълнят задачата си на 12 март. А задачата ни е да подаряваме радост от съпреживяването на музиката, каза Шейко. И добави: За нас, музикантите, е важно след концерта хората да си тръгват просветлени и щастливи, но и с желанието отново да се върнат“.
За Владимир Шейко и Генадий Демянчук концертите на 12 март в Русе и на 13-и във Варна са и първото им   излизане зад граница след обявяването на Ковид пандемията. При нас също атмосферата е доста сложна, доскоро не можехме да свирим пред публика, за щастие, ние можем да правим записи и да излъчваме концертите, а отскоро вече можем да свирим при 50 процента зрители в салона, каза Шейко. Но и ние, и публиката имаме нужда от музиката, убеден е диригентът. И припомни как през 1993 г. е дирижирал концерт в Загреб на 13 километра от фронта на войната: „Първите петнадесетина минути хората, облечени с вечерни рокли и костюми, бяха стегнати и непроницаеми, но след това постепенно музиката стопи тази нервност и студенина и накара и нас, и тях за два часа да забравим за войната“.