От 300 до 1300 лева ще струва издаването на технически паспорт за най-масовите апартаменти с една до три стаи. Документът за състоянието на сградите ще струва между 5 и 15 лева за квадратен метър площ.
Общо в Русенска област акцията, която трябва да завърши до края на идната година, а още няма яснота дали ще успее да проходи нормално, ще струва на гражданите над 30 милиона лева.
Темата, която през последните дни си съперничи по популярност с коронавируса и ваксините, ще бъде обсъждана днес от 18 часа в Пленарна зала с домоуправители и експерти. В дискусията обаче всеки ще може да участва от дома си. Както „Утро“ вече съобщи, включването може да стане в платформата Zoom на следния линк: https://zoom.us/join с код за достъп 819 0927 7433.

Поне 30 милиона лева ще струва на живеещите в Русенска област изготвянето на технически паспорти за всички сгради - нещо, което държавата ни задължава да направим за наша сметка до края на 2022 година. Изготвянето на документа изисква обследването на всяко жилище от консултант с удостоверение за извършване на строителен надзор или от проектант с пълна проектантска правоспособност. Което, в зависимост от състоянието на сградата и изследванията, които се налага да се направят, за масовите апартаменти с 1-3 стаи ще струва между 300 и 1300 лева. За по-големите жилища и за къщите по селата с повече площ, сумата може да е и доста по-голяма.
Техническият паспорт описва какво е състояние на сградата и на всички нейни елементи - водопроводи, електроинсталация, мълниезащита, противоземетръсна устойчивост, плюс направените в нея през годините преобразувания. Част от него е енергийният сертификат, в който е посочено каква енергия е нужна за отоплението и климатизацията на сградата. В паспорта задължително се описва и от какви ремонти има нужда сградата и нейните инсталации и през какъв период от време трябва да се правят.
В зависимост от това колко работа има да се свърши цените за обследване ще варират в широки граници - между 5 и 15 лева за квадратен метър площ, каза за „Утро“ инж.Велизар Ранев, чиято фирма в последните години е изготвила над 1000 технически паспорта, но само за собственици, които сами са пожелали такива.
Необходим е екип от 4 до 7 човека. 
За паспорта трябва да има конструктивно обследване със или без инструменти в зависимост от сградата. Ако визуално не се отчитат проблеми - няма пропадания, пукнати и други видими проблеми, не се налага обследване за конструктивни дефекти. Извършва се енергийно обследване с предписани мерки и срокове за изпълнението им. Трябва да има чертежи на сградата, на всеки апартамент и на всяко ниво. Ако ги няма, трябва някой да ги изчертае. 
Ако сградата има проект, обследването ще бъде по-евтино, тъй като консултатът ще трябва само да свери действителното положение с проекта и да отрази направените промени. Максималната цена ще се достигне, ако строителството е старо и налични документи липсват, а по сградата има видими проблеми, което налага детайлно обследване за конструктивни дефекти със скъпа техника.
 Трябва да се има предвид, че сумата на квадратен метър е за цялата сграда, а не само за жилищната площ на апартамента, така че към нея трябва да се предвидят още 18-22% за стени и общи части, обясни Ранев. Той бе категоричен, че неговата фирма няма да участва в кампанията и няма да приеме нито една поръчка „по морални съображения“.
Жилищният фонд в област Русе наброява към 65 хиляди сгради с общо 8,7 млн. кв. метра площ. За всичко строено след 2007 г. обследване не се налага, тъй като тези сгради вече имат технически паспорти. Същото важи и за изцяло санираните по националната програма блокове. За сградите, строени след 1999 г., когато в България е въведен строителният надзор, няма да се налага обследване и ще се заплаща само за издаването на документа. Към 10% от по-старите сгради също имат паспорти, така че за общо около една трета от наличния жилищен фонд изискванията са изпълнени. Останалите две трети обаче никак не са малко. Ако и необследваната площ е от същия порядък, това означава, че за 6 млн. полезна площ живеещите в Русенско трябва да извадят от джобовете си минимум 30 млн. лева, за да получат един документ, който в повечето случаи няма да им трябва. Непосредствена полза от паспорта може да има за купувач на жилище в сградата - за да разбере какво е действителното състояние на имота. За собствениците обаче единствената „полза“ може да се окаже, че са задължени да направят скъпо струващ ремонт на имота си.
В Русе има двадесетина фирми и над 600 проектанти, които могат да издават такива технически паспорти. Но някакво заобикаляне на правилата чрез издаване на формални и много по-евтини сертификати от услужливи фирми изглежда невъзможно. Ако физическо лице без правоспособност издаде технически паспорт, глобата е от 3 до 15 хил. лева. Ако някой издаде енергиен сертификат за сградата без да е направил обследване - глобата за фирмата е от 100 хил. до 300 хил. лева. Така че най-вероятно всички ще играят по правилата.
Реакците в социалните мрежи след поредното напомняне от страна на властите за изтичащия в края на идната година срок са еднозначни - хората нямат никакво желание да плащат по няколкостотин лева за поредната хартийка, която не им е необходима. Според мнозина това е просто държавен рекет, целящ да измъкне от джоба им едни пари в период на пандемия и икономическа криза. По процедурата има толкова проблеми, че изглежда практически неизпълнима. Как всички живеещи в един блок ще се разберат и съберат пари за обследване и издаване на технически паспорт, като често не могат да се разберат как да плащат за асансьора си например? Кой ще плати за апартаментите, чиито собственици са в чужбина и как ще се осигури достъпът до тях? Защо държавата не е извадила още паспорти за собствените си сгради, но иска това от гражданите? 
Според наредбата, ако сградата няма технически паспорт след 2022 г., кметът на общината трябва да възложи изработката му. След което да се снабди с изпълнителни листове за събиране на вземанията си и да започне да съди собствениците за платените суми. Така за бъдещото развитие на ситуацията се оформят три възможни варианта.
Вариант 1 - всички собственици на жилища добросъвестно и много бързо се организират и плащат по няколкостотин лева, за да получат заветните технически паспорти.
Вариант 2 - огромната част от собствениците не правят нищо и на 31 декември 2022 г. 2/3 от сградите все още са без документа. Тогава кметът залага в бюджета за догодина едни 5-10-15 млн. лева за изработване на технически паспорти. След това провежда обществени поръчки, за да избере 15 фирми, които да извършат обследване на сградите. Те го правят, като кметът с полиция осигурява достъп до апартаментите на хората. Кметът им плаща и завежда дела срещу 20-30 хил. свои избиратели, за да си върне парите с надбавка за съдебните разходи.
Вариант 3 - към края на 2022 г. някакво следващо правителство отлага за пореден път срока за изълнение на наредбата или я променя изцяло.
И най-реалистичен изглежда вариант 3.