Тичането става все по-често предпочитана опция за тренировка, особено във времена на пандемия и локдаун, както видяхме през последните месеци. Фитнеси и зали останаха затворени и това наложи много голяма част от нас да променят начина си на движение, а тичането се превърна в предпочитана опция. За да не изпитваме дискомфорт и да се чувстваме удобно, първото нещо, на което трябва да обърнем особено внимание, това е грижата за нашите ходила и най-вече избора на правилни маратонки. На кои въпроси трябва да отговорим, когато избираме перфектния чифт?

Какъв вид маратонки ни е необходим?

С годините са се утвърдили различни видове маратонки в зависимост от целта, за която ни трябват. Съществуват маратонки за ходене, за тичане, за футбол, за тенис, за планинско ходене, хибридни модели. Всички те притежават определени характеристики и е важно да ги различаваме, за да можем да изберем това, което на нас ни е необходимо. Маратонките за бягане притежават специфична подметка, която е гъвкава и позволява по-добро приземяване. В същото време имат и изключително добро сцепление с всякакви видове настилки, което не позволява тяхното плъзгане и евентуални травми, които са чести при активно спортуващите хора.

Важен ли е цветът на нашите маратонки?

Не само че цветът на маратонките е важен, но той е и една от най-важните характеристики след подметката. Първото нещо, което трябва да съобразим, е онази част през деня, в която тренировките ни са най-активни. Някои от моделите притежават светлоотразителни ленти или елементи, които ще ни помогнат да бъдем лесно различими в тъмните части на денонощието, и това значително ще намали риска от инцидент, особено когато тренираме рано сутрин или късно вечер. Подобни светлоотразителни елементи са подходящи и за тези от вас, които тренират през зимата или преходните сезони, когато видимостта и без друго е намалена през целия ден. Разбира се, по-суеверните от вас ще обърнат внимание и на екипа си, което със сигурност ще бъде водещо в определянето на цвета на вашите маратонки – не бива нищо от вашето облекло да изглежда излишно или не намясто.

Материята като отправен елемент за бъдещето на маратонките ни

Когато говорим за маратонки за тичане, определено трябва да изберем материя, която да позволява добра циркулация на въздуха в областта на ходилата ни. Това ще позволи не само да ги чувстваме свежи и отпочинали за по-дълъг период от време, но и ще увеличи живота на обувките като цяло. Кожените маратонки за подходящ избор за месеците, в които времето е влажно и променливо, но не бива да се спираме върху тях, когато температурите са високи. Все пак се целим в комфорта по време на тренировка.

За да изберем най-подходящите маратонки за тичане, ние се нуждаем от огромно разнообразие на видове. Такова можем да открием в сайта на Footshop.bg, където благодарение на филтрите лесно можем да открием най-добрите за нас маратонки. Така няма да се откажем от тичането, а ще продължим да се грижим за нашите здраве и комфорт.

Източник на снимка:
FOTOKITA / Shutterstock.com