Днес България отбелязва 143 години от Освобождението си от Османско владичество.

На тази дата през 1878 г. в град Сан Стефано, днес е квартал в община Бакъркьой, е подписан временният мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на Руско-Турската война, а на картата на света България отново се появява като отделна държава.

В самата война се включва широка антиосманска коалиция с участието на Руската империя, Румъния, Сърбия и Черна гора. Впоследствие всички участници получават териотириални придобивки.

Тази дата е избрана съвсем целенасочено и съвпада с датата на коронацията на цар Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г.

За няколко кратки месеца Санстефанският мирен договор дава на България мечтата за една голяма и неразделена държава. Тъй като обаче договорът е само прелиминарен - предварителен и подлежащ на одобрението на останалите велики сили, на Берлинската конференция страната е разделена на няколко части, а участниците във войната също са компенсирани с териториални придобивки за сметка на новата държава.

Първото честване на 3 март като официален празник е през 1880 г., като тогава страната отбелязва Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. Датата започва да се отбелязва като Ден на Освобождението на България от 1888 г., като това продължава до 1944 г. с идването на комунистическия режим.

Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

Оттогава всяка година по повода има официални чествания, включително на паметника Шипка, където се водят едни от най-жестоките боеве по време на Руско-турската война.

Националният празник ще бъде отбелязан с редица прояви в цялата страна. Предвидено е президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев да отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също участва в отбелязването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка.

По традиция под върха в църквата "Рождество Христово" край Шипка ще бъде отслужена панихида.

В София е насрочена да се състои церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин, а както всяка година кулминацията на тържествата е тържествената заря - проверка довечера на площад "Народно събрание" в София.

Google също отбеляза българският национален празник, променяйки дудъла си с тематично българско знаме. По някаква причина обаче, когато човек доближи курсура си до знамето, се появява надпис: "Честит празник на независимостта".

Уви, от историческа гледна точка, България е васално княжество на Османската империя до 1908 г., когато по дипломатически път придобива своята независимост и се превръща в царство.

Празникът на независимостта на България се отбелязва на 22 септември.