След като съставът на Районната избирателна комисия не бе договорен в Русе и се наложи определянето му от ЦИК, по сходен сценарий се развиха и консултациите за секционни избирателни комисии в най-голямата община в областта. Те бяха провалени заради спор между ВМРО-НФСБ и „Атака“, в който първите двама от доскорошните партньори в тройния съюз отрекоха правото на „Атака“ да излъчва свои представители като част от парламентарната група „Обединени патриоти“. От партията на Сидеров контрираха с решения на ВАС и на ЦИК, които гласят точно обратното.
Според разпределението ГЕРБ имат право на 687 членове на СИК, БСП - 506, ДПС - 210, „Обединени патриоти“ - 210, „Воля“ - 210, „Демократична България-Обединение“ - 37.
При ръководните кадри - председатели, зам.-председатели и секретари, разпределението е следното: ГЕРБ и БСП по 210 души, ДПС - 91, ОП - 76, „Воля“ - 43.
Предложението на ГЕРБ бе за 80 председатели, 60 зам.-председатели и 70 секретари. БСП поискаха по равно по 70 души за трите поста. ДПС предложи 11 председатели, 60 зам.-председатели и 20 секретари. „Воля“ съответно поиска по 14 председатели и секретари и 15 зам.-председатели.
Препъникамакът беше излизането на ВМРО-НФСБ и „Атака“ със свои квоти, които надвишават полагащите им се 76 ръководни места в СИК. ВМРО-НФСБ поискаха 17 председатели, 40 зам.-председатели и 19 секретари. „Атака“ пък заяви, че се придържа към коалиционното споразумение от предишните избори и иска една трета от полагащите се ръководни места за ОП - 9 председатели, 16 зам.-председатели и 8 секретари.
След обобщаване на постъпилите предложения стана ясно, че за 210 места за председатели и секретари са предложени 201 души, докато за зам.-председатели броят им е 261 вместо 210. От БСП направиха промени и намалиха зам.-председателите си на 60 за сметка на другите две ръководни позиции по 75. ГЕРБ също прехвърлиха 4 към председателите за 84 души, като намалиха заместниците на 56.
Така се оформи съгласие по броя на председателите, макар че на практика в него бяха включени предложенията, направени поотделно от ВМРО-НФСБ и „Атака“, които получиха общо 26 председателски места.
Това обаче не реши проблема, тъй като за останалите ръководни постове не бе постигнат компромис между патриотичните формации. Тъй като никой не пожела да отстъпи, консултациите завършиха без резултат и решението за разпределение на местата бе прехвърлено към Районната избирателна комисия.