Светлана Пърлева е инженер-химик със специалност „Технология на нефта и газа“ от ВХТИ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Професианалната си кариера започва в „БИМАС“ АД, Русе, а през 2009 г. постъпва на работа в „Астра Биоплант“ ЕООД. От 2014 г. е управител и главен технолог на „Оберьостерайхише Биодизел България“, част от групата „Булмаркет“

- Г-жо Пърлева, „Оберьостерайхише Биодизел България“ носи името на австрийска провинция, а заводът бе пренесен оттам в Русе, нали така?
- Да. През 2009 г. предприятието за производство на биодизел в град Енс, Австрия стана част от „Булмаркет ДМ“ и част от производствената група. Стартирахме производството там, но се реши, че е по-удачно заводът да работи в България. И през 2013 г. започна преместването на цялото оборудване от Енс в Русе. В началото на 2014 г. стартира производството с пускането на инсталацията за фармацевтичен глицерин, а през май и производството на биодизел.
В момента „Оберьостерайхише Биодизел България“ e единственият производител на фармацевтичен глицерин на Балканския полуостров и най-големият в България производител на биодизел. Регистрирани сме за производството на фармацевтичен глицерин по НАССР и имаме разрешение от Агенцията по безопасност на храните за използването му в хранително-вкусовата промишленост.
Технологията ни е по проект на немската фирма „Лурги“
годишният капацитет е 100 хил. тона биодизел и 10 000 тона фармацевтичен глицерин. Процесът на производство е непрекъснат, 24 в денонощието 7 дни в седмицата. Спираме по един месец годишно за профилактика на оборудването. Суровините и продуктите се съхраняват в резервоарен парк с обща вместимост 5500 куб. м. Чрез тръбопроводи се свързваме с пристанището на „Порт Булмаркет“, откъде експедираме биодизел и получаваме сурови растителни масла. Чрез тръбопроводи имаме връзка и със складовото стопанство за биодизел на „Астра Биоплант“, откъдето товарим продукцията на жп цистерни. 
- Тоест, тези продукти нямат досег до въздуха?
- Точно така. Процесът на производство е с висока степен на автоматизация. Производството и управлението са изнесени в командна зала, откъдето се наблюдават параметрите и се предприемат коригиращи действия. 
Съдовете са затворени, процесът е непрекъснат
и на практика емисии от производството няма как да попаднат в атмосферата. Газовете, които се отделят от съоръженията, преминават през скрубер, където метаноловите пари се улавят с вода и се връщат обратно в производствения процес. Тази точка е регистрирана в комплексното разрешително и имаме ангажимент за мониторинг на въздуха. Досега не сме имали превишения на нормите. Отпадните води се събират в пречиствателна станция, която е също по технология на немската компания „Лурги“. 
- С какви суровини работите?
- Основните суровини, с които работим са сурови растителни масла, рапично, слънчогледово, по-малко соево. След като влезе в сила изискването за 1% съдържание на биодизел второ поколение, в биокомпонентата 
преработваме и употребявани мазнини от кухни
- Толкова шум се вдигна относно проекта за нов завод за преработка на кухненски масла, това същите масла ли са?
- Да, същите масла са. Водят се „Used cooking oil“, така че на практика наистина нямо нищо ново.
- Колко хора работят във фирмата?
- Към момента във фирмата работят 55 души, а средната им възраст е 33 години. 12 от нашите служители са с висше образование и технически специалисти. Химик съм само аз, за съжаление. Но 
откакто ликвидираха Техникума по химия, трудно се намират кадри с химическо образование
- Доколко си взаимодействате с другите предприятия от групата?
- Ние сме част от производствената група на „Булмаркет“, в която са още компаниите „Астра Биоплант“, „Олео Протеин“ и „Хай Протеин“. Суровините и растителните масла, с които работим, се получават на 80% от завода за преработка на семена „Олео Протеин“. Имаме тръбопровод, по който маслото идва от „Олео Протеин“ в „Оберьостерайхише Биодизел“. Реализацията на готовата продукция е изцяло ангажимент на „Астра Биоплант“. С нейните складове също имаме връзка по тръбопровод. Имаме договори с „Порт Булмаркет“, с чието посредничество се осъществява експедицията на биодизел по реката с кораби. Оттам получаваме и сурови растителни масла, отново по тръбопровод от корабите до резервоарите.
- Как ви се отрази пандемията през миналата година?
- Отрази ни се, разбира се, но благодарение на взетите от мениджмънта на цялата група „Булмаркет“ мерки не успяхме да почувстваме огромни сътресения.
Когато обявиха извънредното положение, ни оставаха две седмици до планов ремонт
В началото на април излязохме в профилактика до 10-ти май и след като се изясни ситуацията, стартирахме производството с малко по-малък обем от предишния. За 2020 г. отчитаме спад в производството на биодизел с 19%, а на фарма глицерина - с 26%.
- Какво предстои през тази година?
- В момента е в ход монтажът на втора производствена линия за биодизел със същия капацитет от 100 хил. тона и на инсталация за фармацевтичен глицерин с капацитет 50 тона суровина/ден. След стартирането им производството ни ще се увеличи повече от два пъти до 200 хил. тона биодизел и 25 хил. тона фармацевтичен глицерин годишно. 
Планираме в края на април - началото на май да започнат пробите на линията за биодизел
а на тази за глицерин - през есента. За тях ще разкрием 12 нови работни места за апаратчици.
- Успявате ли да си намирате хора, защото с кадрите става все по-трудно?
- Трудно е, но ни помага това, че заплатите ни са над средното за региона, имаме много добра социална политика, ваучери за храна, коледни добавки. В административната сграда на „Булмаркет“ има фитнес зала, свободна за ползване при спазване на мерките. Правим си спартакиади между фирмите от групата, имахме и уроци по народни танци и салса. За съжаление трябваше да ги преустановим заради пандемията, но ще се възобновят при първа възможност.