Един от деветте български обекта под защитата на ЮНЕСКО - Скалните църкви в Иваново - беше предоставен безвъзмездно за управление на община Иваново за срок от 10 години. Това гласи решение на Министерския съвет от вчера. 
Археологическият резерват, където преди 800 години е бил създаден манастирският комплекс от първия Търновски патриарх Йоаким Първи, е изключителна държавна собственост. 
„С предоставянето ще е възможно опазването и популяризирането на недвижимата културна ценност и превръщането й в разпознаваема туристическа дестинация“, се казва в съобщението на МС. 

Дали това трябва да означава, че досегашният стопанин - Регионалният исторически музей в Русе, не е бил в състояние качествено да се погрижи за „опазването и популяризирането“, или пък не е смогнал да я превърне в „разпознаваема туристическа дестинация“, та се налага това да направи община Иваново? И в каква посока предстои да закипи енергична и целенасочена дейност? Това попитахме директора на РИМ и кмета на Иваново. 
Въпросът „Какво предстои да предприемете?“ очевидно свари неподготвен ивановския кмет Георги Миланов, който лично беше се явил на заседанието на правителството, за да благодари на премиера за подаръка.
„В момента, в който имаме яснота по въпроса, ще ви кажа“, отговори Миланов след кратка пауза. 
Този отговор, признавам си, на свой ред смая мен самата. Не вярвах, че съм чула правилно, затова зададох уточняващ въпрос: „Наистина ли нямате яснота какво ще правите - нали не искате да кажете, че не сте искали Скалните църкви да преминат под ваше управление и тепърва ще мислите по темата?“. 
„Имаме всичко, което трябва“ - тросна се Миланов.
На въпроса ми какво е това „всичко“ той най-после се сети да прибегне до спасителното: „Сега не е удобно да говорим. Когато бъде удобно, ще ви се обадя“. 
Отдавна знаем за намерението на община Иваново да вземе под свое управление археологическия комплекс, всъщност, след като го придобие, тя трябва да сключи договор с нас, каза директорът на РИМ проф.д-р Николай Ненов. Това е посочено и в съобщението на МС: „Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, бразователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей - Русе“. Така че на практика нищо в работата на Скалните църкви като исторически и туристически обект няма да се промени, заключи Ненов. 
Според запознати най-вероятно община Иваново възнамерява да кандидатства с проект по европрограми, за което скалният манастирски комплекс й е необходим за трупане на безценни точки. Това е най-прекият и най-популярният напоследък начин да се усвоят няколко милиона евро, твърдят хора, които са навътре в „пейзажа“ с европроектите. Говори се дори, че без много да се шуми, в Иваново вече имало готов архитектурен проект за изграждане на посетителски център със зали за презентации и с експозиционно помещение с копия на икони от скалния манастир. Възможното място за разполагане на бъдещия център са отдавна изоставените постройки на бившето военно поделение. Пак там било предвидено и място за пазар на сувенири и стоки местно производство. 
Остава загадка само защо един такъв - по същество добър и перспективен замисъл - се държи в дълбока тайна? Или някой все пак има какво да крие? 

300 000 лева за укрепване на дерето в Пиргово

Още един подарък получи вчера от кабинета община Иваново. Към бюджета й ще се прибавят 307 200 лева за укрепване на дерето с прилежащите му стръмни склонове в село Пиргово, което е непочиствано от години, обрасло е с гъста растителност и е в критично състояние.