Делото за държане на 50 незаконни артефакти срещу съсобственика на „Приста Ойл“ Пламен Бобоков влиза в Окръжния съд на 8 март, след като Окръжна прокуратура внесе обвинителния акт в края на миналата година.
На 17 юни 2020 година при акция на Специализираната прокуратура спецполицаи обискираха дома на бизнесмена на ул.“Хан Аспарух“ и намериха табло с 50 върхове на стрели и копия, оценени като национално богатство и движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.
Впоследствие Специализирана прокуратура възложи разследването на Окръжна прокуратура, а тя внесе обвинителен акт на 30 декември.
Ако бъди признат за виновен, Пламен Бобоков рискува лишаване от свобода до шест години, глоба от 3000 до 15 000 лева и конфискация до половината му имущество.
„Касае се до 50 броя накрайници на стрелички, оформени в едно пано, картина, която очевидно е била подарък, тъй като е намерена при претърсване на дома му в Русе между много други вещи с неизвестен произход. Всъщност назначена е експертиза, която е установила, че това са стрелички от силно корозирал метал, желязо, датирани в различни периоди 6-14 век по оглед, без допълнителни изследвания. С научна стойност само, за да се потвърди вече извършвана типологизация на подобен тип оръжия, без историческа стойност, без художествена стойност, на обща цена според експертизата 652 лева и за които не може да се установи от кой район са, тъй като експертите са пояснили, че тези накрайници са разпространявани в един огромен район на Азия, по течението на Урал, Волга, Карпатите, Северночерноморския район. Поради което те са записали, че не могат да определят дали са част от българското културно наследство, защото няма данни дали са намерени на територията на България. Това позволява да се твърди и аз твърдя, че това е наистина поредният акт на произвол и незаконно обвинение, тъй като най-малкото, когато не се знае една културна ценност дали е българско културно наследство, тя не подлежи на защита от българския закон“, заяви по повод разследването адвокатката на Пламен Бобоков - Ина Лулчева.
Самият Бобоков пък каза: „Това, което се случва днес, според мен изобщо не се нуждае от коментар. На всички вече им става ясно за какво става дума. Аз мога да обобщя с няколко думи - тотален денонощен терор над мен, брат ми, семейството ми и бизнеса ми... Това е намерено захвърлено в едно малко складче, където си държа най-различни картини такива непотребности, даже нямам спомен кога е било това, това е било преди много, много години според мен. И нямам представа нито от кой ми е подарено, не си спомням просто, не е нещо съществено. Ако беше съществено, щях да го знам“.