Подписка срещу обиколните маршрути на автобусите от междуградския транспорт, които са определени заради ремонта на пътя Русе-Кубрат, направиха жителите на Червена вода. Тя е адресирана до кметовете на общините Русе и Ветово и до Агенция „Пътна инфраструктура“. Промяната влиза в сила от днес, когато заради ремонт се затваря движението от Русе до Ново село.
Хората настояват маршрутите на автобусите по разписанията към община Русе и община Ветово да се преразгледа. „То на практика лишава пътуващите от село Червена вода, работещи и учещи в град Русе, от редовен транспорт. Според нас двете алтернативи предложения от АПИ за превоз само от превозвача, обслужващ линията Русе-Ястребово и линия 33 от градския транспорт, са крайно недостатъчни и неудобни за пътуващите от село Червена вода поради малкия брой курсове и малкия капацитет на пътници, които превозните средства на двете линии могат да осигурят. Това решение на практика би довело до изключително тежки финансови последици за работещите в град Русе , които ще бъдат принудени да напуснат работа или да ползват услугите на таксиметрови фирми, които както е известно, са доста по-скъпи“, заявяват жителите на Червена вода.
Хората искат превозвачите, обслужващи другите междуселски линии към община Русе и община Ветово, да използват маршрута през село Николово, тъй като автобусите са до 3,5 тона и отговарят на изискванията на АПИ. В момента предвиденият обходен маршрут по време на ремонта ще минава през село Бъзън.
Движението се отбива, тъй като ще се прави ремонт на моста над жп линията. Според жителите на Червена вода е по-удачно да се възстанови старият път покрай жп линията, който от години не се използва, и така няма да се налага да обикалят през Николово или Бъзън. Според работещите на обекта обаче това не е възможно, тъй като трасето не е годно за автомобили и възстановяването му, заедно с изграждането отново на жп прелез, би било много скъпо.