Бившият депутат от „Атака“ Любомир Владимиров е изненадата в русенската листа с кандидат-депутати от БСП, която беше обявена в петък вечерта. Владимиров е бил народен представител в 41-вото, 42-то и 43-то Народно събрание в периода от 2009 до 2017 г. Той имаше шанс и за четвърти път да влезе в парламента, тъй като беше на второ място в листата на „Обединени патриоти“ в Русе, когато в началото на 2020 г. се заговори, че водачът Искрен Веселинов е фаворит за овакантения от Нено Димов пост на министър на околната среда и водите. Това остана в сферата на слуховете, а Владимиров се оттегли от активната политика и се отдаде на научната си кариера. Според Уикипедия сега той е професор в Русенския университет, във Варненския свободен университет и във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.   

Преподаваните от него предмети са от екология до защита на националната сигурност.  Преди да стане за първи път депутат през 2009 г., той е бил и зам.-председател на Общинския съвет в Русе.
Оказа се, че Владимиров, който е на 12 място в червената листа, е член на БСП от година и половина, но отказа да коментира промяната в политическите си възгледи и битие. Нито пък някой от неговите нови съпартийци казаха нещо по въпроса.
За някои може да е изненада и кандидатурата на депутата Георги Стоилов за нов парламентарен мандат. Той влезе в сегашното Народно събрание благодарение на феномена 10/10. На изборите преди 4 години много от симпатизантите на БСП за по-сигурно бяха гласували не само с бюлетина 10, но и с преференция 10 и така десетият в листата Стоилов с 2500 гласа измести от второто място депутата в няколко парламента Добрин Данев. Впрочем тогава с 2262 преференции депутат стана и Пенчо Милков, когато БСП получи трети мандат за Русе. Сега обаче нито Пенчо Милков, нито Добрин Данев са в червената листа.
В депутатското си битие Георги Стоилов се прочу покрай брат си Илия Стоилов, който беше арестуван през 2017 г. като ръководител на организирана престъпна група за рекет и осъден на 7 години задочно, защото избяга преди делото в Чехия, откъдето беше върнат в началото на този месец. Историята беше раздухана и обсъждана в парламента, но колегите на Георги Стоилов от парламентарната група го защитиха с думите, че не може да носи отговорност за действията на брат си. Все пак сегашното 5-място едва ли ще му отвори вратите на Народното събрание отново, но и нищо не се знае с категоричност.
Преди него, на 4 място, от гражданската квота е директорката на Регионална библиотека Теодора Евтимова, под чието ръководство културният институт сериозно разшири дейността си.
Както „Утро“ съобщи отдавна, първото място беше запазено за Крум Зарков, когото местните социалисти отдавна вече не възприемат като парашутист, защото младият юрист с диплома от Сорбоната беше един от най-активните защитници на интересите на Русе. Негов подгласник е областния председател на партията Пламен Рашев, общински съветник и инженер по образование. Трета е Ивалинка Цанкова, председател на общинската организация на БСП в Иваново. Другите двама областни председатели са Тодор Йорданов от Сливо поле на 8-ма позиция и Росен Миланов от Ценово на 11-та позиция. Впрочем Миланов е познат още от времето на правителството на Пламен Орешарски, когато беше назначен за зам.областен управител.
Най-младият кандидат в листата е поставената на 7 място 26-годишна Нора Стоянова, която е лидер на младежите социалисти и финансист по образование. На 10-то място е друг млад кадър на БСП - Мяна Досева, която известно време беше ръководител на пресцентъра на кмета Пенчо Милков.
Разбира се, преференциалният вот може сериозно да размести кандидат-депутатите и отново да поднесе изненади. Затова Пламен Рашев коментира предпазливо листата. „Независимо от втората ми позиция, все още нищо не е сигурно дори за мен. Преференциалният вот за нас е важен, всеки трябва да си направи кампания. Това е въпрос и на чест“, каза той.
Цялата листа:
1. Крум Зарков
2. Пламен Рашев
3. Ивалинка Цанкова
4. Теодора Евтимова
5. Георги Стоилов
6. Биляна Кирова
7. Нора Стоянова
8. Тодор Йорданов
9. Милен Лазаров
10. Мяна Досева
11. Росен Миланов
12. Любомир Владимиров
13. Стефка Караколева
14. Асен Ласонин
15. Емил Георгиев