След 10 дни централният нападател на „Дунав“ Александър Кирилов ще навърши 19 години. Като го гледаш, дори без да разбираш от футбол, става ясно, че това е един изключително перспективен играч. Да кажем така - най-перспективният в младата селекция на русенския отбор. С височина от 190 сантиметра, тънък като струна, добра линейна скорост, доста фина за таран техника и умение да чете играта, Алекс е футболист, за когото тепърва ще се говори. А и освен това натрупа полезен опит като играч в юношеските формации на италианските „Пескара“ и „Козенца“. 
Според поста му ще го сравним с бившия играч на „Дунав“ Ахмед Ахмедов, който премина преди дни от ЦСКА в азерския „Нефтчи“ /Баку/.
И двамата играят на една и съща позиция, снажни са и левият крак им е по-силен.
Някои може да ни обвинят едва ли не в кощунство, но Кирилов, дори с тези свои крехки 19 години, изглежда по-завършен и комплексен футболист. В технически план например е доста по-рафиниран. Ахмедов обаче има основно предимство - със сигурност е по-мощен като физика. Умее да се „бие“ в наказателното поле и да играе твърдо тяло в тяло. 
Ето, в това отношение, ако има въобще някакъв проблем, Кирилов трябва да наваксва. Той е някак по-елегантен, но и по-фин. Не е от типа на тежките централни нападатели като Спас Джевизов. Може би и по тази причина неговата позиция не би трябвало да е в сърцето на съперниковата отбрана в директен сблъсък с централните защитници. Поне още не. Може би той ще се чувства по-добре, ако тръгва от фланговете или да играе до себе си с втори, по-корав централен нападател. В крайна сметка думата ще имат треньорите.
Важното за него е да трупа мускулна маса и да укрепне сериозно физически. Като че ли му липсва и малко повече самочувствие. Изключително добро, възпитано и дори свито момче и с всичките си качества задължително трябва да върви напред с по-изправена глава и вяра в себе си. Щом Ахмедов стигна до отбор в чужбина, колко по-дълъг би бил пътят на Алекс? 
А и в изобилие има всичко - дотам, че един ден да бъде звезда, с каквато Русе и България ще се гордеят.