От понеделник пътят Русе-Кубрат ще бъде затворен за движение, съобщиха от Пътната агенция. Тогава започва ремонтът на моста преди разклона за Образцов чифлик, който ще отнеме около месец. Точен срок не може да се каже поради обвързаността на работата с метеорологичните условия.
Мостът е строен през 70-те години и с просто око си личи, че има нужда от поправка. Участъците около фугите, които го свързват с пътя, са хлътнали и от двете страни, освен това металните лагери на колоните са силно корозирали.
„Мостът ще се вдигне с 20 см и ще се сменят всички лагери, защото те трябва да се сменят на всеки 30 години, а не са сменяни 50 години. Това ще отнеме около месец. Ще се сложат и нови плочи. Движението ще бъде спряно и автомобилите ще обикалят“, каза работещият на обекта Ерджан Йълмаз. Ще бъдат подменени 35 лагера - в пет гнезда по седем.
Рехабилитацията на моста е част от цялостния ремонт на пътя Русе-Кубрат, който започна през септември м.г. и трябва да приключи за 10 месеца. До завършването й леките коли и бусовете с тегло да 3.5 тона ще ползват обходния маршрут през Николово и Червена вода, а автобусите и тежкотоварните камиони ще минават през Бъзън, Ястребово и Семерджиево. Това ще засегне най-много живеещите в квартал Образцов чифлик, които ще трябва да пътуват около три пъти повече на отиване и на връщане от работа в Русе.