Димитър Минчев е магистър по Компютърни технологии от Русенски университет и дипломиран инженер-химик от Химико-технологичен и металургичен университет-София. Професионалната си кариера започва в „Завод за печатни платки“-Русе, след което близо 10 години работи в „Приста Ойл“. През 2006 г. става директор на новосъздадения завод за преработка на растителни масла „Астра Биоплант“, а от 2013 г. досега е управител на „Астра Биоплант“ ЕООД, част от групата „Булмаркет“.

- Г-н Минчев, през миналата година „Астра Биоплант“ бе обявена за втората най-бързо развиваща се компания в Югоизточна Европа и петата най-голяма в България, изпреварваща по оборот гиганти като „Кауфланд България“, „Булгаргаз“ и АЕЦ „Козлодуй“. Как се постига такъв успех?
- Това е успех не само на „Астра Биоплант“, а на цялата производствена група „Булмаркет“, която включва още четири фирми - „Олео Протеин“, „Хай Протеин“, „Оберьостерайхише Биодизел-България“ и едно независимо дружество, което се занимава с качествен и текущ производствен контрол на цялото производствено звено - „Корект Тест Контрол“. Всички тези дружества са обвързани с търговски договори, сред тях „Астра Биоплант“ е водещата компания - тя възлага поръчки на другите и се занимава с реализацията на продукцията им, така че всичко влиза в нейния оборот. Именно благодарение на доброто взаимодействие между всички фирми в производствената група, а и в цялата група „Булмаркет“, „Астра Биоплант“ успява да постигне тези отлични финансово-икономически резултати. 
Другата основна причина за големите обороти е търговията
През последните 4-5 години започнахме да й обръщаме по-сериозно внимание, защото невинаги това, което произвеждаме, може да се изтъргува добре на пазара и е търсено и обратното - невинаги това, което е много търсено на пазара, ние можем да го произведем. Имаме годишни договори с нашите клиенти и сме длъжни да ги осигуряваме с продукт целогодишно. 
Като следствие на тези два фактора установихме, че резултатът от производство с търговия е много по-добър, отколкото да залагаме само на производство и търговия на собствен продукт. Поради спецификата на потребление, климатични условия, местни стандарти, различните ни клиенти от цяла Европа имат различни спецификации, които могат да се покрият с различни продукти. Така че почти за всеки клиент работим специфично за него качество. Това също много по-лесно се постига чрез производство плюс търговия. 
- Къде са съсредоточени най-големите клиенти на „Астра Биоплант“?
- Клиентите ни са от цяла Европа. В съседните държави, членки на ЕС, където се прилагат политиките за употреба на възобновяеми горива - Румъния, Гърция. В цяла Западна Европа търгуваме чрез наети от нас складове - в Италия, Испания, Румъния (Констанца) и Холандия. 
- Как ви се отрази пандемията през миналата година, очаквате ли ръст и за 2020-а?
- Предвид особеностите на миналата година, не очакваме ръст. Но не можем и да се оплачем - смятам, че се справихме добре при тези обстоятелствата. В началото на 2020-а, при първия шок, както и много други предприятия и ние нямахме ясен план за действие, но
може би в рамките на месец имахме ясна визия какво да правим
в краткосрочен план. Променихме режимите на производство, търговската политика и успяхме да възстановим и да поддържаме производствен режим, но и най-важното - да запазим работниците си. В началото на годината имаше шок и на пазарите - търсенето на петрол стагнира, което се отрази и на нас. Към средата на годината пазарите вече бяха спокойни и можеше да се произвежда и продава нормално. 
- Какви мерки взехте, за да не са разпространи епидемията сред работниците?
- Тези мерки бяха приложени в цялата група „Булмаркет“, защото хората са ни изключително ценни. Дезинфекция на помещенията, ограничаване на достъпа, задължителното използване на лични предпазни средства. През април-май „Булмаркет“ осигури бързи и PCR тестове за персонала, който най-често се среща с хора и бе оценен като рисков. От началото на пандемията
компанията заплаща PCR тестовете на своите служители
когато се налага да си правят такива. Доставени бяха и комбинирани тестове за откриване на антигени на Ковид-19 и грип, с които служителите да се тестват при съмнения за респираторни заболявания. „Булмаркет“ закупи и 5 кислородни концентратора, които да се предоставят безвъзмездно за ползване на служители в случай, че им се назначи кислородна вентилация. 
- Вашето инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за преработка на използвани кухненски масла притесни някои екоорганизации и политически сили. Успяхте ли да разсеете тези притеснения?
- Надявам се да сме успели да ги информираме по-добре за същността на начинанието ни. В основата на тези протести и шум стоеше едно голямо незнание какво точно ще правим. Като 
за това сме виновни и ние, че не направихме информационна кампания
за инвестиционните си намерения. Спазихме единствено административните процедури, но не се обърнахме към заинтересованите граждани, за да обясним, да изслушаме притесненията им и да се съобразим и с тях. След възникналите дебати се опитахме да наваксаме и да осигурим цялата информация на всички, отговорихме на много въпроси, демонстрирахме реално къде как ще се случва всичко, отхвърлихме някои неверни твърдения, че ще бъде опасно, че ще се преработват крайници от животни и какво ли не. Смятам, че сега всички сме по-спокойни.
Всъщност и сега преработваме такива масла, така че няма нещо кардинално ново, което сега тепърва започваме да правим. Първото разрешение за такава дейност взехме за „Астра Биоплант“ в Сливо поле, „Оберьостерайхише Биодизел“ също преработва употребявани кухненски масла. 
Няма нищо скрито. През миналата година пуснахме мониторингова станция на границата между „Астра Биоплант“ и Сливо поле, която замерва прахови частици, азотен диоксид, въглероден монооксид, озон и серен диоксид. Данните от нея могат да се видят в реално време на осигурен от нас дисплей в центъра на Сливо поле и в интернет. 
- Какви други инвестиции завършихте наскоро или предстоят?
- Успешно минаха тестовете на разширението на производствената линия за рафиниране на растителни масла и производство на биодизел в Сливо поле. Подготвяме документация за приемателна комисия и смятам, че новите мощности скоро ще влязат в експлоатация. Освен производствената линия, инвестиционното предложение включва и разширение на резервоарното стопанство и изграждане на котел на биомаса с модерно пречиствателно съоръжение за димните газове.
- Ще наемате ли още хора за разширението в Сливо поле? Защото осигуряването на нужните кадри става все по-трудно, дори когато става въпрос за работа в Русе.
- Още през миналата година започнахме набирането на персонал. Поради това, че изискванията ни за мотивация и квалификация са по-високи, което се изисква и от естеството на работа, 
предлагаме достатъчно атрактивни условия и социален пакет
така че да отговорим на очакванията на квалифицираните работници. 
- „Булмаркет“ като че все повече залага на производството на биодизел. Не се ли притеснявате от настъплението на електрическите автомобили?
- Още от самото си замисляне през 2007 година и стартиране на работа през 2009 година „Астра Биоплант“ залага на продукти с екологична насоченост. Биодизелът е един от тези продукти. Преработването и пълноценното оползотворяване на отпадни продукти е едно от основните изисквания на ЕС, заложени в „Зелената сделка“, което ни радва особено много. Именно това ни кара да увеличим капацитета за преработка на пържилни  масла в нашето производство.
 Генерално смятаме да се развиваме в технологии за възобновяеми биогорива, произвеждани от нехранителни суровини. Което е заложено и в политиките на ЕС за намаляване на емисиите от въглероден диоксид и зависимостта от вносни петролни продукти. В световен мащаб 
ежегодният ръст в потреблението на горива е от порядъка на 4-5%, електрическите автомобили едва ли ще могат да покрият дори този ръст
За нуждите на тежкотоварния транспорт все още електромобилите не са решение -  необходими са големи мощности, което означава и дълго зареждане. Едно масово обновление на парка с електромобили ще отнеме много време, поне десет години. Спорен е и въпросът за екологичността на електромобилите. Ако станат масови, ще трябва да се зареждат с ток от въглищни централи, ще има проблеми с депонирането на батериите. Така че в краткосрочен план не очаквам електрическите автомобили да застрашат по някакъв начин производството на биодизел.
Като цяло дейността на „Астра Биоплант“ и на „Булмаркет“ е съобразена със съвременните изисквания за екопроизводство. Неслучайно процентите на биодизел в дизеловото гориво непрекъснато растат и ще продължават да растат. Намеренията ни са през тази година да приложим в управлението на компанията най-новите изисквания за екологично производство, насочени към борба срещу климатичните промени.