За първи път в профилираната Английска гимназия ще бъде създадена професионална паралелка. От тази есен в авторитетното езиково средно училище ще има прием по специалността „Компютърна анимация“. Това е специалност, която е доста популярна сред учениците и нашите предвиждания сочат, че точно тя ще бъде най-предпочитаната в предстоящата кандидат-гимназиална кампания, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.  

Когато правили предложението, от АГ „Гео Милев“ се мотивирали и с факта, че първият българин, носител на кинонаградата „Оскар“ за компютърна анимация, е възпитаник на тяхното училище - това е Владимир Койлазов, който спечели звездния приз през 2017 година именно с технологията V-Ray, използвана в „Игра на тронове“, „Доктор Стрейндж“, „Дедпул“ и др. 
Росица Георгиева вчера представи пред областната постоянна комисия по заетостта предложението за план-приема за учебната 2021/2022 година. Броят на завършващите седми клас е съпоставим с този през миналата учебна година - това са 1646 ученици в областта. За тях ще има места в 67 паралелки, от които 56 ще бъдат в Русе. За русенските училища са предвидени още три нови специалности - в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура ще се обучават бъдещи специалисти по художествена дърворезба и по иконопис /по 13 ученика/, а в ПГ по промишлени технологии ще се подготвят изключително дефицитните за Русе заварчици. Нови специалности, също по настояване на местния бизнес, се отварят също и във Ветово - „Обогатителни, преработващи и рециклационни технологии“, в Две могили - „Електрообзавеждане на транспортна техника“, и в Бяла - „Малък и среден бизнес“ и „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“. 
В отговор на настойчивите искания на изпълнителния директор на свинекомплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров за първи път от години насам отново ще се обучават специалисти по обработка на месо и рибни продукти. Димитров дойде в РУО малко след като беше приключил срокът за оформяне на проекта за план-приема, но той така енергично и аргументирано ни увери, че не само тяхната фирма, но и още няколко други аналогични производители на месо и колбаси в Русенско имат нужда от средни техници, че ние добавихме предложението, обясни Росица Георгиева. Така в ПГ по селско стопанство „Ангел Кънчев“ паралелката, подготвяща лаборанти /отново по настояване на русенския бизнес - със съдействието на „Булмаркет“/, ще включи прием и на 13 бъдещи спецове за месарския бранш. Това предложение бе гласувано вчера единодушно от комисията. Такава специалност сме имали преди време в закрития, за съжаление, Техникум по зърносъхранение и зърнопреработване, уточни Росица Георгиева. 
За първи път ще има дуална паралелка в ПГ по икономика и управление - това ще бъде специалността „Търговия“, която се оказва също извънредно търсена от местната магазинна мрежа. 
Осем ще бъдат защитените специалности, тези класове могат да съществуват с до 9 ученици, а 14 ще са паралелките, които са от графата „с недостиг“ - тоест, с до 12 ученици. Всички те ще подготвят ученици за професии, от които областта има необходимост. 208 ученици пък ще бъдат приети в паралелки, които ще осъществяват дуално обучение - в последните две години преди дипломирането те ще работят реално във фирми, които разполагат с майстори и обучители, както и с нужни и подходящи условия за младежите. 
Според Георгиева планът за прием е балансиран, като същевременно са спазени и изискванията на Министерството на образованието и науката 60 процента от учениците да се обучават в професионални паралелки, а 57 на сто от общия брой ученици да са в т.нар. СТЕМ профили - свързани с наука и технологии. „По принцип местата в паралелките, заложени в план-приема, са предвиден за максимален брой ученици - затова те са 1742, докато седмокласниците са 1646. Това дава възможност да приемем и деца от други области, макар че това в последните години почти не се случва. Но надеждите ни са, че няма да имаме закрити паралелки“, каза Георгиева. Като балансиран оцени проекта и зам.областният управител Валентин Колев, който е председател на комисията по заетостта.