Измислена преди 25 години измамна схема проработила отново в неделя, но благодарение на бързо подаден сигнал в полицията измамникът е арестуван във Варна.
На 7 февруари в 12 часа домашният телефон на 90-годишен русенец звъннал. Старецът вдигнал слушалката и чул мъжки глас, който се представил за неговия внук. В началото дядото не повярвал, но се изпуснал и попитал „Иване, ти ли си бе“. „Иван“, който не се бил обаждал повече от година, поел инициативата и бързо разсеял съмненията на стареца. След това угрижено обяснил, че се нуждае от пари, за да плати капаро в склад на митниците за освобождаване на стоки. Старецът казал, че няма в себе си пари, защото още не е получил пенсията, но внукът продължил настоятелно да го моли за помощ, тъй като в неделя нямало откъде да изтегли нужните 1800 лева. Така след продължителни разговори в 15.30 часа дядото се съгласил да помогне и под диктовката на гласа в слушалката отишъл до офис на фирма за парични преводи и пратил исканата сума на подадения му адрес. Късно вечерта се свързал с истинския си внук, за да се увери, че всичко е наред, и разбрал, че е платил солено за лековерността си, а в понеделник рано сутринта подал сигнал на тел.112.
Със случая се заели криминалисти от Областната дирекция на МВР. По проведените разговори те разбрали, че въртачът, както се наричат артистите в телефонната мафия, е във Варна и със съдействието на колегите си в морската столица е арестуван 32-годишен мъж от Ветово с богато досие за измами. Той пък признал, че 53-годишната му майка в понеделник трябва да отиде до офис на въвлечената без нейно знание в измамата фирма в Русе и да изтегли преведените 1800 лева. Точно там тя е задържана с парите в ръце и е отведена на разпит. Така благодарение на сигнала и бързата реакция криминалистите измамата била пресечна и сумата се върнала при собственика си.