Бъдете изключително внимателни при попълването на номера на банковата си карта, както и на CVV кода при онлайн покупки. Предпазливи трябва да бъдете и при контактуването по e-mail, тъй като често от отсрещната страна използват имитиращ такъв. Това са съвети на служителите от Териториалния сектор „Борба с организираната престъпност“ в Русе, които постоянно получават сигнали за пострадали от киберпрестъпления хора и фирми. Те бяха напомнени вчера в Международния ден за безопасен интернет и по повод среща при зам.областния управител Валентин Колев, на която е обсъдено засилване на сътрудничеството между Областна администрация, ТС „Борба с организираната престъпност“ и Регионалното управление на образованието.
Предвижда се изготвяне на разнообразни информационни материали за заплахите в мрежата. След извънредната обстановка заради Ковид-19, служители от ТСБОП ще запознават на място учениците за рисковете, които крие интернет. Досега такава инициатива е проведена в Английската гимназия. Целта е да се насърчи по-безопасното и по-отговорно използване на интернет, особено сред децата и младите хора.
От ТСБОП информират, че всеки, станал жертва на компютърно престъпление или имащ информация за такова, може да се свърже с ГДБОП чрез платформата: https://www.cybercrime.bg/bg или на място във всяка от Областните дирекции на МВР.