„Котаракът от приказката на Шарл Перо е едно такова животинче, което живее вътре във всеки един от нас и когато изпаднем в инертност и летаргия, както сме поразени сега от коронавируса, той ще намери начин да ни извади от това състояние. Стига да му се доверим“. 
Това каза столичният режисьор Ивайло Марков, който е откликнал на поканата на русенския Куклен театър да направи първата за календарната година премиерна постановка - „Котаракът в чизми“. Марков, който дълго време беше директор на куклената трупа в Търговище, е категоричен: С децата трябва да се говори както с възрастните - абсолютно честно и искрено, приятелски и сериозно, без да се изпада до обичайните наивизми, с които често възрастните опитват да „слязат“ до малките човеци.
Такъв е и спектакълът, чиято премиера ще бъде тази вечер на сцената на Кукления театър. В нея ролята на Котарака изпълнява Ивета Маринова, Димитър Пишев е Жан, Светлина Станчева е Принцесата. А Мартин Пашов е всичко останало, засмива се режисьорът. И споделя, че е истински щастлив да работи с четиримата от най-младите русенски кукленици от класа на Боньо Лунгов. Четворката работи за първи път с Марков, но за Светлина той е човекът, който я е въвел за първи път в магията на театъра още преди 11 години в Търговище, когато Све била още малка ученичка. 
Ивайло Марков, който сега е в столичния Куклен театър, е автор и на драматизацията на приказката на великия френски разказвач. Впрочем той изцяло ни  подарява този спектакъл, тъй като го прави, без да вземе нито стотинка хонорар, съобщава директорът на русенската трупа Теменуга Хараланова. Това не е важно, смятам, че така трябва в тези трудни времена, лаконично отбелязва Марков. 
За нас е страхотен шанс да работим с режисьори като Иво Марков, както и преди това с Тодор Вълов и Мая и Митко Димитрови, казва Димитър Пишев. За четиримата актьори е особено важно срещу себе си да имат човек, който обяснява всеки ход и всеки детайл в постановката, това добавя безценен опит за младите. Докато готвихме този спектакъл, се появиха и много други идеи за съвместна работа, така че се надяваме да продължим заедно, допълва Светлина Станчева. И много се надяваме всеки да събуди своя Котарак - той помага да преодолееш страховете си, дефицита от обич, помага ти да станеш истински и да отсееш важното от маловажното, добавя Митко. 
Всъщност предпремиерата на „Котаракът в чизми“ вече се е състояла - ученици от различни класове в Училището по изкуствата гледали вчера представлението и очевидно останали силно впечатлени. Невероятно е да усещаш как публиката диша заедно със сцената, казват актьори и режисьорът. И се надяват, че русенските зрители, които те много ценят, ще възприемат новия спектакъл и след падането на завесата всеки ще потърси своя собствен Котарак - за прегръдка с мекото животно и в очакване на вълшебство.