Председателят на русенската организация на АБВ Валери Иванов е определен за водач на партийната листа в Русе на предстоящите парламентарни избори, съобщи вчера на пресконференция в офиса на партията на ул.“Княжеска“ 15 председателят на партията Румен Петков.
Листата ни в Русе е много силна, защото в нея няма гастрольори, а само местни хора, каза още Петков.
Точният състав ще бъде оповестен допълнително, тъй като все още не са проведени финалните разговори с кандидатите за включване в листата. 
Русе не е просто един от градовете в България, а стратегически център по поречието на Дунав и културната врата на страната. Затова в лицето на Валери Иванов ние считаме, че това е човек, който ще се бори за протичане на всички аспекти, за да може реката да стане основен път за корабоплаване, туризъм и задвижване на икономиката на страната, посочи Румен Петков.
Той изтъкна три причини за издигане на кандидатурата на Валери Иванов, който като собственик на Драгажния флот се е доказал и като способен и коректен бизнесмен, за водач на листата на АБВ в Русе. 
„Първо - градът има човешки потенциал и от него може да бъде направен силен избор за бъдещето на Дунавския регион и на страната. Второ - за АБВ Дунавската стратегия е бъдеще. ГЕРБ така и не разбраха, че има Дунавска стратегия, а БСП не се интересува от нея. Дунавската стратегия обаче е инструмент за развитието на реката, който, за съжаление, в България не се използва, за разлика от останалите държави по поречието й. Трето - нашето убеждение е, че трябва да се направи нов, обективен прочит на „Натура 2000“ и да се вземат всички мерки за ефективното поддържане на Дунав“, каза Петков.
„Благодаря за оказаното ми доверие, но ще обърна внимание, че хората, живеещи на тази река, не трябва да бъдем обърнати с гръб към нея. Ние сме единствената държава по поречието на Дунав, която не обръща внимание на състоянието на този изключително важен воден път. Той предлага възможности за оползотворяване на най-евтиния воден транспорт, но на нашата управа не й пука“, посочи Валери Иванов. Той също не назова останалите седем човека в листата на АБВ, но уточни, че те са местни кадри от Русе, Иваново и Две могили, на различна възраст и професионалисти в своите области и ще бъдат обявени скоро.
В момента от страна на ГЕРБ се нагнетява страх у хората, за да не излязат да гласуват на 4 април, каза Румен Петков. Според него този процес върви в няколко посоки. Първата е ръстът на заболеваемост, втората е, че мерките уж се разхлабват, но заради здравето на хората ще се затегнат пак и всички трябва да се подготвят психически да си стоят вкъщи, и третата е линията от миналия април, че заболеваемостта и смъртността са въпрос на личния контакт между хората.
Да, Ковид-19 има и за хора със специфични заболявания е изключително опасна болест, но много по-опасна болест е Министерски съвет, каза Петков. И допълни, че миналата година са починали 15 000 човека повече от предходната, но 6700 от тях са си отишли „заради некадърието на Бойко Борисов и шайката около него“.