Две отговорни за събирането и извозването на битовите отпадъци - „Нелсен Чистота“ и „Астон сервиз“, са глобени съответно с 3158.64 и 22 572.99 лева за неизпълнение на възложени за подмяна кофи, съобщи Община Русе в отчета за работата си през изминалата седмица.
В същото време общински служители са събрали от две нерегламентирани сметища на една улица в квартал „Тракцията“ 150 тона отпадъци. Почистено и още едно незаконно сметище в местността Левента, съставени са и четири акта за незаконно изхвърляне на отпадъци в Пухлево дере. Само през миналата година общинският бюджет е платил четвърт милион лева за премахване на грозните и опасни бунища, които никнат на различни места в града и околностите. Затова се засилва контролът чрез видеокамери и налагане на санкции на нарушителите, предупредиха от общинската управа.
Наред с това, в отговор на зачестили запитвания, общинският отдел „Екология“ разпространи телефони за контакт с депата за различни отпадъци по пътя за Николово.
С регионалното депо, управлявано от фирма „Берус“, можете да се свържете на тел. 0897 848022, на който отговаря Петър Димитров. 
С инсталацията за строителни отпадъци, за която отговаря „Астон сервиз“ връзката е на тел. 0889 250696, Ивайло Раднев. 
Едрогабаритните битови отпадъци като матраци, мебели и санитарен фаянс се приемат безвъзмездно в регионалното депо, а изхвърлянето им до контейнерите за смет или на други места е забранено и се наказва с глоба.