На 5 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри. На тази дата православната църква почита паметта на Св. мъченица Агатия, от старогръцки името означава "добра".

 

 

Света Агатия е родена в Палермо, Сицилия. Била християнка и се славела със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите й оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага, обичала Бога повече от всичко на света. Затова, когато до Сицилия стигнала вест за гонението против християните, наредено от император Деций Траян, започнала да се готви за мъченичество.

Действително, управителят на острова Квинтиан праща войници да арестуват Агатия и да я доведат в Катания, където била подложена на жестоки мъчения. Но Господ й изпратили помощ – на нея се явява Свети Петър, който излекувала раните й. А през нощта необикновена светлина озарила тъмницата. Стражарите, уплашени от това чудно видение, се разбягали, като оставили отворени тъмничните врати. Но Агатия не искала да се възползува от това, за да не се лиши от мъченически венец и да не навреди на стражата. С вдигнати молитвено ръце тя шепнела: "Благодаря Ти, Господи, че ме удостои да страдам за Твоето свято име и, като отне от мене любовта към временния живот, даде ми сила и търпение. А сега, моля Те, повикай ме при Себе Си!". С тези думи мъченицата предала Богу душата си през 251 г. Катанските християни погребали тялото й.

Малко време подир това Квинтиан се отправил за Палермо, за да присвои имота на светата мъченица. При преминаване на една река конете му се подплашили и го хвърлили в реката, където се удавил. Приемникът му узнал, как Бог наказал жестокия мъчител и не посмял да тревожи сродниците на света Агатия за нейното наследство.