Назначената неотдавна за диригент в Русенската опера Вилиана Вълчева ще дирижира оркестъра по време на симфоничния концерт в петък вечер в зала „Филхармония“. Музикалното си образование Вълчева получава във варненското Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, а след това учи в Hochschule der Kunste в швейцарската столица Берн и в Нюшател. Магистърска степен получава в Люцернския университет по музика. След три сезона в операта в Люцерн като асистент на главния диригент Вилиана Вълчева е назначена като диригент в операта във Варна, а отскоро - и в Русенската опера. Тя е позната и за оркестъра, и за русенската публика, тъй като вече е дирижирала някои от изявите на музикантите в Малката Виена, в това число и една русенска „Аида“ през лятото на 2018 година.   
В концерта в петък ще прозвучат творби от Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт, солисти ще бъдат мецосопранът Андреана Николова, басът Пламен Бейков, Надежда Андреева, флейта, и Здравко Саралиев, кларинет. Началото е в 19 ч. 
Ден по-късно, в събота, на сцената на Голямата зала в Доходното здание предстои поредно представление на мюзикъла „Кабаре“. Интересът към него е огромен и билетите вече са на свършване.
Междувременно вчера стана ясно, че три от концертите на операта се местят от зала „Европа“ в зала „Филхармония“. Става дума за 10, 17 и 22 февруари – и концертите „Една романтична вечер“, „Ода на... любовта“ и „Кратка барокова вечеря за баща и син“. билетите важат без презаверка.