Наемите на общинските имоти се увеличават с 22.9%, колкото е инфлацията през последните 12 години. Реши вчера Общинският съвет. Така заради редовно подминаваното от местната власт повече от десетилетие актуализиране на наемите на всеки 6 месеца, както е записано в общинската наредба по тази тема, сега наемателите ще оберат луфта с един удар.
„Ясни са доводите за това предложение и аз бих го подкрепила, ако не беше настоящата пандемия. Не смятам, че сега е моментът за подобни увеличения, защото в очите на хората има криза, а ние вдигаме наемите“, каза общинският съветник от ГЕРБ Алисе Муртезова. 
В предложението за повишаването на наемите е посочено, че последната им промяна е направена 2008 година и се е стигнало до положение Общината да отдава имоти на цени до 6 пъти под пазарните.
„Вярно е, че времената са трудни, но самият метод в момента не е справедлив. Получихме запитване от собственичка на фризьорски салон, която пита как да се конкурира с наемите на общината, като те са по 50 лева на месец, а тя плаща 350 лева, защото за 10 години пазарните цени растат, но не и общинските наеми“, отговори зам.-кметът Златомира Стефанова.
„Търговският сектор не се съобразява с пандемията и никой частен наемател не сваля цените, не може и Общината, при положение че наемът е така ли иначе по-нисък дори с увеличението“, подкрепи администрацията Мирослав Славчев от Атака.
„Ясно е, че ние в момента трябва да изпием горчивата чаша, която е била пълнена от години. Нека от първи януари да се вдигнат с 10% текущите сключени договори, а от следващата година с още 13%“, предложи компромисен вариант Митко Кунчев от Демократична България, а Деян Недков подкрепи идеята, но с друга начална дата за първата стъпка - 1 юли 2021 година. И двата варианта бяха отхвърлени и предложението беше прието в първоначалния си вид с 29 гласа „за“, 17 „против“ и 3 „въздържали се“. Актуализацията ще донесе 200 000-250 000 лева годишни приходи в бюджета.