С всяка, дори минимална промяна на пазарната конюнктура, неизбежно се появява вечният въпрос: кое е по-изгодно - покупката на дом или живот под наем? Напоследък доста се говори за понижаване на лихвите по кредитите (тенденция от последните две години), както и за стабилизиране в цените на недвижимите имоти. Непрекъснато се споменава и фактът, че недвижимите имоти (до голяма степен заради поевтиняването им в последните четири години и повишаването на доходите) са най-достъпни от шест-седем години насам. Тези фактори карат и мотивират много от живеещите под наем да си зададат въпроса подходящ ли е моментът за покупка на имот с цел основно жилище.
Финансовите аспекти на тази сметка са много и се променят постоянно, но все пак можем да направим някои примерни изчисления.
Един от факторите, който се сочи от специалистите в полза на покупката на имот в момента, са ниските лихви по ипотечните кредити. Те регистрираха съществено понижение през последната година и към момента са с ГПР от 7.87%, което е понижение с 0.3 процентни пункта за последните четири месеца. Доколкото средните нива в Европа и еврозоната са доста по-ниски, може с голяма доза увереност да се предполага, че това понижение ще продължи.
Друг фактор, който се сочи в полза на покупката на имот, са ниските цени в сектора и фактът, че имотите са намерили своето дъно. Цените на жилищата в Русе наистина тъпчат на място вече близо три години. Според последната статистическа справка квадратният метър в Русе се продава средно по 880 лева или 450 евро. Някакъв бурен ръст в цените на имотите, подобен на този отпреди пет-шест години, не се предвижда от нито един брокер или друг специалист и едва ли може да се очаква при намаляващото население на града.
Не на последно място като мотив за покупката на имот се сочи възможността за постепенно повишение на наемите, което също може да промени предпочитанията в бъдеще. Наемите, разбира се, зависят най-вече от търсенето и предлагането, но са и функция на доходите, като зависят до голяма степен също и от тях - когато доходите се качват, нагоре вървят и наемите и обратно. Противно на мнението на мнозина, дори в последните кризисни години средните доходи на домакинствата нарастват. Поне така твърди статистиката.
Ако разгледаме едно хипотетично двустайно жилище от 60 квадрата, на средната според статистиката цена то би струвало 27 000 евро. Ако цялата тази сума се вземе на кредит от банка при ГПР 7,87% за най-дългия възможен срок от 30 години, месечната вноска по него би била 190 евро или 388 лева. За същия апартамент наемите се движат в много широки граници - между 200 и 350 лева в зависимост от квартала и обзавеждането. Виждаме, че на този етап е определено по-изгодно да живеем под наем, отколкото да купуваме жилище с кредит.
Какво обаче би станало ако цените на имотите растат с 2% годишно, а наемите се покачват примерно с 4% годишно? Тогава покупката на имоти би станала по-изгодна някъде между 8-ата и 18-ата година. Ако планирате да се задържите толкова дълго време на едно място и вярвате в хипотезата за нарастващи доходи и наеми, то покупката на имот е може би по-добра за вас. В противен случай, вероятно е по-добре да си живеете под наем.