Беше време, когато старите играчи гледаха „Хюндай“ като недодялано новозабогатяло парвеню в джентълменски клуб. И го виждаха като малка точка в огледалото за обратно виждане. 
Беше.
Сега „Хюндай“ не само догони самоуверените си и леко самодоволни съперници, но и често се случва той самият да ги гледа в огледалото за обратно виждане. А все повече хора са съгласни, че корейците са новите японци в автомобилостроенето. И вървят по пътя на марките от Страната на изгряващото слънце - отначало иронизирани, неглижирани и дори уж незлобливо обиждани, днес уважавани, уверени и респектиращи.   
Една чудесна илюстрация на това е четвъртата генерация на „Туксон“ - безспорният хит на „Хюндай“, който впечатлява от пръв поглед. Буквално. Този SUV с елегантността на дизайнерски костюм вече е в Русе и може да се види и пипне, да се покара и да се поръча в русенското представителство на марката, което отскоро има нов стопанин, изградил високата си репутация в автомобилния бранш с персонално отношение и високо ниво на обслужване и грижи за клиентите си - „Ес Транс“ ООД.
„Утро“ имаше възможността да тества автомобила,  който сякаш самоуверено казва „Тук съм!“ и има всички основания да го прави.
Визуалното запознанството е предизвикателство.

„Туксон“ е радикално променен

На фона на еволюционните промени в дизайна на европейските концерни корейците са извършили истинска революция, но пък късметът и успехът обичат смелите. За вниманието се бори ансамбъл, съставен от множество показващи и заслужаващи специално отношение детайли. И все пак, ако трябва да откроим само един, той без съмнение ще е предната решетка в която са интегрирани специфични дневни светлини - два изтеглени в горните два края триъгълника, съставени от пет по-малки триъгълници. Когато са изключени, тези многоклетъчни фарове не се забелязват, сякаш са част от гланцираната решетка, но когато работят, няма как да бъдат подминати. Тук са възможни различни асоциации. Нашата е с майсторски шлифован скъпоценен камък, чиито фасети проблясват според светлината.

В интериора няма как да се избере само един детайл, но ще се ограничим до три

Седалките са комфортни, с много добра странична опора и обещават да не натрупват умора в тялото дори при дълго шофиране. Една симпатична функция - когато шофьорът загаси двигателя, креслото се оттегля назад, за да позволи възможно най-лесно слизане и запазва тази позиция до следващото качване. След това заема запаметената позиция. 
Воланът е солиден и всъщност дава първите аргументи за чувството за пълен контрол над автомобила. Разбира се, позволява управление на множество функции - това днес е стандарт. По-различно е таблото с уредите. Първото, което се набива в очи, е, че над него няма козирка. А причината за това е, че инженерите са намерили начин да го направят така, че и най-ярката слънчева светлина не може да повлияе върху информативността. Уредите се виждат еднакво добре при всички обстоятелства. Още една симпатична функция - при подаване на мигач на мястото на километража или оборотомера (в зависимост от това накъде завивате) се появява картина от дискретно вградените в страничните огледала камери за обратно виждане и показват всичко, което се случва зад автомобила. Забавно е, но преди всичко е много полезно. И докато говорим за забавните неща, още един много симпатичен детайл - щедрата развлекателна система може да се програмира така, че да

създава различен аудиофон - от плискащо се море и птичи хор в гората до човешка глъчка в заведение

Но можем да кажем и още нещо полезно - мигачът може буквално да ви спаси живота на кръстовище, ако е включен и тръгнете да завивате, без да видите летящ насреща автомобил, който бърза да мине на жълто. Автомобилът идентифицира опасността и спира сам. Това е една от многото функции в пакета за сигурност.
Едно от грабващите решения е елипсата, която опасва вратите и арматурното табло. Двойните хоризонтални сребърни линии тръгват от централната конзола и стигат до задните врати, като създават усещане за цялост и завършеност, но и тук има подтекст, и тук формата и съдържанието се допълват - при по-внимателно вглеждане между тях се открива дискретна мрежа дифузьори, които разпределят равномерно топлината през зимата и свежия хлад през лятото. На таблото няма кръгли отвори или правоъгълни решетки, 
всичко е семпло, изчистено, сякаш невидимо и много по-ефективно
Разбира се, всичко казано дотук би избледняло, ако  не е подкрепено от подходящо поведение на пътя.
Първо няколко думи за двигателите. Тук ще дадем думата на производителя.
„Новият „Туксон“ е разработен за намаляване на емисиите, без да прави компромис с това, че е забавен за шофиране. Хибридната версия се състои от новия 1,6-литров T-GDI (турбокомпресор с директно впръскване) Smartstream двигател и 44,2 kW електродвигател, с 1,49 kWh литиево-йонна полимерна батерия. Той се комбинира с шестстепенна автоматична скоростна кутия (6AT) и се предлага със задвижване на предните колела или с HTRAC 4x4 . Системата е най-мощната в изцяло новата гама силови агрегати, с комбинирана мощност от 230 к.с., което означава, че предлага ниски емисии, без да прави компромис с шофирането.
По отношение на 48-V Mild-Hybrid технология, клиентите могат да избират измежду три различни опции:
1,6-литров T-GDI Smartstream със 150 к.с. и задвижване на предните колела
1,6-литров T-GDI Smartstream със 180 к.с. с опционално задвижване на четирите колела
1,6-литров CRDi Smartstream със 136 к.с. с опционално задвижване на четирите колела 
„Хюндай“ комбинира своята ефективна 48-V Mild-Hybrid технология с 1,6-литров T-GDI със 150 к.с., който ще се предлага с шестстепенна интелигентна ръчна трансмисия (6iMT) или със седемстепенна трансмисия с двоен съединител (7DCT) само с предно предаване. Друга опция е 1,6-литровият T-GDI със 180 к.с., който ще се предлага с шестстепенна iMT скоростна кутия и задвижване на предните колела в допълнение към 7DCT с задвижване на четирите колела.
В същото време, дизеловият двигател 1.6 CRDI с мощност 136к.с. с Mild-Hybrid пристига със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител (7DCT) с предно или 4х4 предаване. Изцяло новият двигател 1.6 T-GDI Smartstream ще бъде оборудван с технологията на „Хюндай“ с непрекъснато променлива продължителност на клапаните (CVVD). CVVD оптимизира работата на двигателя и горивната ефективност, като същевременно е екологичен. Технологията за управление на клапаните регулира продължителността на отваряне и затваряне на клапана според условията на шофиране. Това е единствената система, която може да променя продължителността на отваряне на клапана по време на пътуване, в зависимост от условията.
Ще се предлага Plug-In Hybrid задвижване с мощност 265к.с., задвижване на всички колела и автоматична скоростна кутия.“ 

Какво стои в реалността зад тези описания

Автомобилът има три режима на шофиране - екологичен, стандартен и спортен. Преминаването от един на друг става с дискретен превключвател на интуитивно за дясната ръка място, а за да няма човекът зад волана колебания коя опция е активна в момента, приборите се оцветяват съответно в синьо, сиво и червено. Симпатично, но по-симпатична е очевидната промяна в поведението. При щадящия природата режим движението е по-плавно и вероятно това ще бъде любимата възможност на спестовниците, тъй като не ощетява възможностите за по-бърза и категорична реакция при нужда. Стандартният режим осезателно втвърдява характера, а спортният добавя към всичко това щедра доза страст.
Цената на изцяло обновения „Туксон“ започва от 49 780 лева и стига 85 180 лева. За цвят металик или с перлен ефект се доплащат 900 лева. 
При тест на всеки нов модел търсим отговорите на  три въпроса: Бързо ли се свиква с него, чувстваме ли се сигурно и комфортно и бихме ли го купили при възможност. Тук и трите отговора са „Да“. Категорично! И това явно не е само наше мнение - очаква се скоро представителството на „Хюндай“ в Русе да предаде няколко автомобила на клиенти.