Интригуващ и разнообразен е афишът на Русенската опера за февруари. Най-краткият месец в годината ще започне още на 1-во число с концерта, за който писа „Утро“ - „Между операта и джаза“. В него музикалното семейство Преслав Петков и Анна Карадимитрова, които са най-новото попълнение на състава на операта, ще представят своята програма с творби на Моцарт, Майербер, Росини, Шпор, Гершуин и Пиацола. Заедно със сопраното и кларинетиста, които се завърнаха в родината след дългогодишни изяви и преподавателска работа в Кувейт, на сцената в зала „Европа“ ще бъде и пианистката Божена Петрова. 
На 5 февруари в зала „Филхармония“ предстои симфоничен концерт под диригентството на Вилиана Вълчева. Публиката предстои да чуе Симфония №40 на Моцарт, Симфония №45 „Прощална“ на Хайдн и две концертни арии на Моцарт. Солистите на концерта са мецосопраното Андреана Николова, басът Пламен Бейков и кларинетистът Здравко Саралиев.   
Ден по-късно, на 6 февруари, русенската публика ще има отново възможността да стане съпричастна на един от най-вдъхновените мюзикъли - „Кабаре“ по музика на Джон Кандер и либрето на Джо Мастероф. „Кабаре“ в постановка на режисьора Борис Панкин със солисти, оркестър, хор и балет на Русенската опера вече очарова почитателите на този жанр в много български градове. Сегашното представление ще бъде в Голямата зала на Доходното здание. 
10 февруари е отреден за романтични настроения. Тогава в зала „Европа“ тенорът Петър Костов, сопраното Владислава Гарвалова и пианистката Божена Петрова ще представят „Една романтична вечер“ - камерен концерт, който ще въведе публиката към предстоящия няколко дни по-късно празник на любовта и виното. На любовта е посветен и следващият концерт - на Карневале ансамбъл, който на 17 февруари също в зала „Европа“ ще изпълни програма с творби на Лудвиг ван Бетовен. 
На 20 февруари зрителите имат шанс да се докоснат до друго произведение, което ще засили романтичните им чувства - балета „Спящата красавица“ на Чайковски. Танцовата феерия на русенската балетна трупа ще се разгърне на сцената на Голямата зала в Доходното здание. 
Едно друго изкушение ще бъде предложено на публиката на 22 февруари. В зала „Европа“ солистът на Русенската опера Пламен Бейков и неговият син Георги Бейков ще поднесат на ценителите камерния концерт, който са нарекли „Кратка барокова вечеря за баща и син“. Заедно с Божена Петрова двамата баси ще изпълнят колоратурни арии и дуети от Вивалди, Пърсел, Бах и Хендел. 
Бляскава точка на февруарския оперен афиш ще постави „Сватбата на Фигаро“ - новата постановка е режисьорско решение на Пламен Бейков, а диригент ще бъде Димитър Косев. Новата премиера на русенския оперен театър ще се състои на 28 февруари, неделя, от 19 ч на сцената на Голямата зала в Доходното здание.