Сметосъбиращите фирми - едната за битови отпадъци, а другата за разделно събиране, си прехвърлят като горещ картоф изхвърлените плоски стъкла и ненужни дрехи. Стъклата от подменена дограма обикновено са подпрени до някой от контейнерите, а след време се оказват до преместени до цветните съдове за разделно събиране. Следва същата процедура, но обратно.
Оказва се, че никоя от двете фирми няма ангажимент да изнесе плоските стъкла и си ги прехвърлят. На новите съдове за битов отпадък вече е указано какво може да се изхвърля, но почти никой не си прави труда да чете. Конструкцията на новите съдове за битов отпадък е с малък отвор именно за да попречи на изхвърлянето на неща, които не са битов отпадък от домакинството като материали от ремонтни дейности, прозорци, плоски стъкла, автомобилни гуми.
подобно е положението и със старите дрехи. Общината анонсира през март 2020 г., че има намерение да постави такива контейнери в 15 точки в града. Това обаче не се случи. Затова хората оставят в торби до контейнерите дрехи, които вече не са им нужни. Но те невинаги стигат до човек в нужда. Защото са добра плячка за „контейнерни бизнесмени“, които изкарват по някой лев от продажбата на по-запазените.