Над 800 килограма некачествени рибни и месни продукти са иззели от търговската мрежа инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните през миналата година. Голяма част от храните са били с изтекъл срок на годност или без документи за произход. Те са унищожени, като временно е спряна цялата дейност на обект за производство на храни и на седем хранителни магазини заради неизпълнени предписания за съхранение на продуктите. Това съобщи за „Утро“ директорът на ведомството д-р Георги Дяков.
При общо 7 хиляди проверки инспекторите по храните са засекли 1600 развалени яйца, 40 килограма некачествен козунак, 750 кг риба без документи за произход и близо 100 килограма негодно за консумация месо. 
На горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните са получени 179 сигнала от Русе. 44 от тях са констатирани пропуски от производители, а 59 са оплаквания за храни с лош вкус, мирис и изтекъл срок на годност. Останалите обаждания са свързани с въпроси по отношение на процедурите за пакетиране на храни, които най-често се отнасят за вносните стоки, уточни д-р Дяков. 
Последният сигнал е подаден в края на декември от русенка, чиято дъщеря й дошла на гости от Панагюрище и донесла пакетирано сирене. Майка й го сложила в хладилника, защото в момента нямала нужда от него, но като го извадила след десетина дни, опаковка била издута като балон. На етикета пишело, че годността на сиренето е до 3 февруари, но жената не посмяла да го отвори и подала жалба в русенската дирекция.
Попадне ли един продукт в домашен хладилник, веригата за установяване на нередност около него вече е прекъсната. В конкретния случай не може да се установи дали проблемът е в производителя, или в неправилното съхранение от търговеца или купувача. Не може да се очаква съхранението на храни в битовите хладилници да е на ниво продължително време, тъй като на най-горните им рафтове температурата стига 9 градуса, обясни директорът на дирекцията по безопасност на храните и посъветва русенци да четат етикетите на продуктите, за да разберат какви са указанията на производителите за съхранението им.