Апелативният съд във Велико Търново гледа вчера делото срещу четирима граничари от Дунав мост, обвинени във вземане на подкуп, но оневинени от Окръжния съд в Русе. Процесът се откри открива по жалба на прокурора по делото, който поиска да им бъдат наложени 2-годишни условни присъди с 4 години изпитателен срок или делото да бъде върнато за ново разглеждане в Русе.
На противоположно мнение бяха адвокатите, които поискаха да се потвърдят оправдателните присъди на клиентите им, тъй като не било доказано, че са вземали пари на Дунав мост от свидетеля, подал сигнала срещу тях. Освен това намерените в граничния служител Иво И. 10 евро изчезнали в хода на производството. И още нещо - към момента на подаването на жалбата свидетелят е бил лишен от правото за управлява автомобил заради друго нарушение, посочи защитата.
Както „Утро“ писа, според обвинението за периода септември-ноември 2016 година граничните служители Мирослав Ч., Тодор А., Емил Й. и Иво И. са искали и получили от шофьора на камион Невин А. на четири пъти от 20 до 60 лева, за да мине през Дунав мост, без да му изискват документи за товара и да му извършват проверка. След като му писнало, Невин подал сигнал в отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР, откъдето на 16 ноември 2016 година на моста бе организирана акция. По време на обиските в Иво И. бяха открити 10 евро, след което последва проверка по домовете на останалите трима гранични служители, които тогава бяха в почивка. За откритите суми в жилищата им „Вътрешна сигурност“ не успя да докаже, че са от искани пари от чуждестранни шофьори на Дунав мост, но Иво бе уволнен дисциплинарно заради намерените в него фатални 10 евро.
На 15 май 2019 година състав на Окръжния съд призна четиримата граничари за невинни, но прокуратурата обжалва решението, а съдът вчера обяви, че ще се произнесе в законовия 30-дневен срок.