На 15 декември ще бъде направен трети опит за продажба на активите на фалиралия „Локомотивен и вагонен завод“, научи „Утро“. Според обявлението на синдика Драгомир Григоров от Велико Търново, теренът, сградите и оцелелите до момента машини на най-старото русенско промишлено предприятие ще се предлагат общо на търг с тайно наддаване. Началната тръжна цена е точно 13 милиона лева - с 856 хил. лева по-малко отколкото на предишния търг през март. Фаталното число с шест нули отзад ще трябва да броят кандидатите да придобият активите на завода - огромен терен от над 178 декара и 80 сгради.
Най-старият русенски завод е създаден през 1866 г. от английски акционери за извършване на ремонтна дейност на подвижния железопътен състав по първата по онова време на Балканите жп линия Русе-Варна. В последните си години той бе притежание на контролирания от Васил Божков холдинг „Железопътна инфраструктура“. Заводът бе обявен в несъстоятелност чак през юни миналата година, макар че де факто спря работа още през 2011 г.. Докато съдебната защита стане факт, най-ценните му машини бяха разпродадeни на търг, организиран от съдия-изпълнител по поръчка на банката кредитор. Оздравяване на дружеството така и не бе поискано от никого, така че е ясно, че ЛВЗ отива в небитието. В момента някои от сградите са отдадени под наем на други фирми, развиващи дейност, нямаща нищо общо с железопътния транспорт.
Списъкът активи за продан на търга на 15 декември включва пет поземлени парцела с обща площ 178,57 декара, 80 сгради и голям брой машини, от които голяма част са вече негодни и стават само за скрап. В голямата си част машините са произведени преди 1980 г. /60%/, част от тях преди 1960 г., а само 10% са придобити след 2000 г. Халетата са неподдържани, с течове от покривите и с изпочупени стъкла. За потенциалния купувач те са по-скоро пасив, а не актив, тъй като най-вероятно повечето сгради ще трябва да се съборят и евентуално построят наново.