Напусналият МВР бивш служител на русенския КАТ Емил Д., обжалва условната си присъда за разгласяване на класифицирана информация на навъртелия няколко присъди и лежащ в момента във френски затвор за сводничество Кирил Фараонов от Русе.
Аферата е от август 2015 година, когато разговори на сутеньора и продавана от него във Франция проститутка били подслушвани и записвани от местните правоохранителни служби. Французите пуснали информация за Фараонов в Шенгенската информационна система, до която познаващият го Емил Д. имал достъп, и според обвинението се възползвал от това по престъпен начин - вместо да го санкционира за шофиране с фалшива книжка по време на престоя му в Русе, го предупредил, че френската полиция го следи и трябва да се пази. Но за огромно негово изумление френската полиция записала и този разговор.
Впоследствие катаджията подал рапорт за напускане на системата на МВР поради пенсиониране. Фараонов пък беше арестуван и предаден на Франция, след като в съда бе разгласено, че е въртял 7 проститутки в Марсилия.
На 8 юли Окръжният съд наложи на Емил Д. условна присъда от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 години. Той обаче е обжалвал наказанието в Апелативния съд във Велико Търново. Предното дело бе отложено заради неявяване на свидетел, през декември също не се стигна за разглеждане заради заболяване на съдията от Ковид-19. Вчера заседание отново нямаше заради служебен ангажимент на адвоката на бившия полицай Борислав Българинов. Делото ще продължи на 15 февруари, като междувременно бе разпоредено да бъде доведена свидетелка, която в момента била в чужбина.