Пещерата на Аладин за търсещите знание. Това е днешният специален юбиляр, който вече 20 години променя начина, по който в интернет се търси и намира информация за хора и събития - Уикипедия. Нейният девиз е „Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира“, а дефиницията, която й дава нейният основател Джими Уейлс, е „опит да се създаде и разпространи свободна енциклопедия с възможно най-високо качество до всеки човек на планетата на собствения му език“. Тя се разработва на сайта wikipedia.org чрез компютърна програма, наречена „уики“. Името й е измислено от Лари Сангър - американски разработчик на интернет проекти, съосновател на Уикипедия и онлайн енциклопедията Citizendium.
„Здравей, Свят“ - това са първите думи, които се появяват в Уикипедия на 15 януари 2001 година. И това носи цялата й философия.
В интернет съществуват или са съществували и други енциклопедични проекти. В някои от тях се използват традиционни редакционни политики и важи идеята за интелектуална собственост върху продукта, например в писаната от експерти Станфордска философска енциклопедия, както и във вече несъществуващата Нюпедия. По-неофициални сайтове като h2g2 или Everything2 служат за общи упътвания, статиите в които са писани и контролирани от отделни хора. Проекти като Уикипедия, Susning.nu и Enciclopedia Libre са уикита, в които статиите се разработват от много автори и няма формален процес на проверка. Така по брой статии и брой думи Уикипедия се превръща в най-голямото енциклопедично уики.
Уикипедия се води от идеята за безпристрастност
От създаването си през 2001 година до средата на 2009 година Уикипедия е лицензирана под Лиценза за свободна документация на ГНУ (ЛСДГ или GFDL) - един от първите и понастоящем много копилефт лицензи за авторско право, които позволяват разпространение, създаване на производни работи и търговска употреба на съдържанието при изрично упоменаване на имената на авторите и при условие, че съдържанието продължава да бъде достъпно под същите условия (т.е. свободно лицензирано).
С проведено общностно гласуване през юни 2009 година е взето решението да се мигрира от GFDL към по-олекотения в някои отношения, но също така свободен копилефт лиценз Криейтив Комънс-Признание-Споделяне на споделеното с някои допълнителни условия за ползване, осигуряващи приемственост на създаденото до този момент съдържание.
Лицензът и условията за ползване на Уикипедия позволяват съдържанието й да бъде копирано, променяно, разпространявано в оригинален или модифициран вид и използвано за всякаква, включително комерсиална, употреба. Въпреки че това важи с пълна сила за текстовете в Уикипедия, голяма част от изображенията, аудио- и видеодокументите, които илюстрират текстовете, могат да бъдат качени под други свободни лицензи, а в някои езикови версии на Уикипедия е позволена употребата и на несвободна мултимедия, качена с уговорката за т.нар. „честна употреба“ (fair use), например корпоративни емблеми, части от песни, обложки на дискове, корици на книги, плакати и други материали с промоционално съдържание. Известна част от версиите на Уикипедия и други нейни сродни проекти обаче приемат само напълно свободно съдържание.
Уикипедия се използва от медии, учени и други като отправна точка при търсене на информация и ресурси. Информационни агенции редовно цитират Уикипедия като източник. Според списъци, правени от редакторите на Уикипедия, нейните статии са най-често цитирани в новинарски медии. По-рядко към данните в нея се прибягва в научни изследвания, книги, конференции и съдебни дела. Например канадският парламент споменава статията на Уикипедия за еднополови сватби в списъка за „странична литература“ в Проектозакон C-38. Неизчерпателни списъци са правени от уикипедианци в англоезичната версия на Уикипедия.
Версии на различни езици
Петте най-големи версии са написани, в низходящ ред, на английски, немски, френски, полски и италиански. Общо Уикипедия има 276 версии в различна степен на пълнота с общ брой статии 15,5 милиона. Към 20 декември 2020 г. българоезичната версия има 267 850 статии, като постига стохилядната статия Петралона (пещера) на 24 май 2010 година. В Уикипедия потребителите могат да регистрират потребителско име с каквато азбука желаят, например кирилица.
Разноезичните версии работят независимо една от друга. Версиите не са обвързани със съдържанието на останалите версии и е необходимо единствено да се придържат към общите политики, като например „неутрална гледна точка“. Все пак статии и изображения се споделят между версии на Уикипеди
Първото става с помощта на доброволци-преводачи, които понякога планират и координират усилията си с други уикипедианци, а второто - чрез хранилището за свободно лицензирано мултимедийно съдържание Общомедия.
Свободната енциклопедия е феномен
Счита се за най-пълната, създадена в историята на човечеството. Разбира се, технологиите допринасят това да е така. Само за последните 30 дни например - от средата на декември насам, близо 300 хил. редактори от цял свят са се включили в изграждането на съдържанието й.
Както вече беше посочена, англоезичната версия е най-богата. През миналата година тя отбеляза шестмилионната си статия и непрекъснато расте. Добре е да се знае, че много често за създаването на съдържание се използват автоматични или полуавтоматични инструменти, които са в състояние да правят бързи промени. Наричат се ботове, като специално за тях Уикипедия изработва и собствена политика.
Нашата Уикипедия събира 250 хил. статии
Проектът стартира около две години след глобалната Уикипедия. Интересното е, че за тези вече 18 години са направени над 10 млн. редакции. Явно сме й длъжници, щом чешката има близо два пъти повече материали, а сръбската - близо три пъти повече. Словенци, словаци, хървати са все след нас. Македонците пък са съвсем скромни.
Възникват и сестрински проекти
Общомедия например е хранилище на свободни картинки и звуци, събирани под това име от 2004-а насам. Уикицитат също е много обичана - тя съществува от 2003-а. Всички проекти накуп се управляват от фондация Уикимедия, а неин създател е и родителят на самата енциклопедия - Джими Уейлс, за който ще разкажем по-долу.
Темите понякога са щекотливи
Често избухват войни между самите редактори на Уикипедия. Причината - представената фактология. Така например сред най-горещите теми в английската Уикипедия са Джордж Уокър Буш, анархизмът и Мохамед. Надпреварата между двама редактори да поправят непрекъснато статиите на другия води до редица мерки и правила. Отделно почитателите на Енциклопедия Британика по правило винаги са зле настроени към Уикипедия.
Ползата обаче е огромна
Според едно изследване в Кембридж, в наши дни 82% от студентите разчитат на Уикипедия. Безспорно е най-бързият начин човек да достигне до някаква обща информация - от това коя е столицата на Еквадор до носителя на Нобеловата награда за литература през 1936 г. Доказателство за успеха на проекта е и фактът, че създателят на Уикипедия Джими Уейлс се появява и сред стоте най-влиятелни в света според сп.“Тайм“. А ако се питате защо точно „уики“, отговорът е... на Хаваите. Там хората си подвикват уики-уики, когато нещо трябва да се свърши бързо. Така се нарича и автобусна линия на международното летище в Хонолулу. С други думи, бързопедия.
Целта на моя живот
Кой е създателят на Уикипедия?
Това е Джими Донал Уейлс, известен като Джимбо, роден на 7 август 1966 г. в град Хънтсвил, щата Алабама. Баща му е бил управител на бакалница, а майка му е ръководила частно независимо училище, където Джими  получава началното си образование. Той завършва финансово управление в университета в Оберн в Алабама. Понастоящем живее в Сейнт Питърсбърг, щата Флорида. 
Освен Джимбо съосновател на компанията Уикия е  Анджела Бийзли. Но председател на управителния съвет на Фондация Уикимедия е Джими Уейлс. 
За проектите на фондацията Джимбо казва, че това е „опит да се създаде и разпространи свободна многоезична енциклопедия от възможно най-високо качество на роден език за всеки един човек на планетата“.
„Представете си един свят, където всеки човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Да създам и доставя свободна енциклопедия с най-високо възможно качество до всеки отделен човек на тази планета на неговия собствен език - това съм аз. Това правя. Това е целта на моя живот“, казва още Джимбо.
По материали от интернет