Германска фирма с огромен опит в почистването на паметници на културата в различни точки на света ще се заеме и с Паметника на свободата, съобщи зам.-кметът Магдалина Илиева. Това е производителят на разнообразна почистваща техника и съответни консумативи с глобално покритие „Керхер“, който ще работи безплатно в изпълнение на своя спонсорска програма. Част от нея беше почистването на Докторския паметник в София през 2019 година и на Паметника на Съединението в Пловдив миналата година, сега едва ред на бижуто в Русе.
Ръководител на екипа ще бъде Торстен Мьовес, експерт „Проекти за реставрационно почистване“, участвал в над 20-годишната си практика в почистването на едни от най-известните забележителности в света като Окото на Лондон във Великобритания, Космическата игла в САЩ, Забранения град в Китай, Колосите на Мемнон в Египет.
Консулт в работата му ще бъде русенският скулптор и специалист в реставрационните дейности Ясен Янков.
През годината Общината предвижда още почистване на гробниците в Парка на възрожденците, асфалтиране на алеите и поставане на осветлението, за да придобие паркът действително вид на колективен паметник на културата, какъвто е неговият статут.