Изхвърлени в канализацията мокри кърпички причиняват множество задръствания на помпите в помпената станция на „ВиК-Русе“ в квартал „Ялта“, сигнализираха вчера от дружеството. Инсталираните решетки улавят твърдите предмети, плаващи в отпадъчните води, но са безсилни пред размекнатите мокри кърпички, които често успяват да преминат, образуват сериозни наслагвания и пречат на нормалната работа на съоръженията. 
В резултат водата не може да се изпомпи и се разлива, започва да отделя неприятни миризми и създава предпоставки за разнасяне на зарази. Честото задръстване на помпите би могло да доведе и до повреди.
„На 10-15 дни се налага да чистим помпите. Вадим не само мокри кърпички, но и дамски превръзки и дори бельо. А като завали дъжд, водата завлича празни кутии, пластмасови бутилки и какви ли не боклуци, които задръстват решетките“, разказа Стефан Атанасов от ВиК, в чиито задължения влиза да проверява периодично състоянието на съоръжението. 
От ВиК отправиха молба към жителите на квартал „Ялта“ да се спре изхвърлянето на мокри кърпички в канализацията. Тъй като те не се разграждат от водата, не би трябвало да се изхвърлят в тоалетната чиния. Мястото им е в кофите за отпадъци.
Приканваме ви да използвате канализационната мрежа по предназначение за безопасното и безаварийно поддържане на пречиствателните съоръжения и опазване на изградената мрежа. Разчитаме на вашето съдействие и гражданска съвест за подобряване на състоянието мрежата и предотвратяване на бъдещи проблеми, призоваха от водоснабдителната фирма.