Русенската публика вече очаква с нетърпение да види сборния моноспектакъл на уникалния Мариус Куркински, посветен на неговата житейска 50-годишнина.  В него той обединява фрагменти и образи от емблематични свои постановки. Така на сцената на Голямата зала в Доходното здание на 27 и 28 януари актьорът ще се покаже като Дон Жуан от едноименната пиеса на Молиер, ще сподели мъдростта на библейската „Песен на песните“, ще открехне вратата към Чеховите драматични образи с „Дамата с кученцето“. В моноспектакъла „Мариус 50“ са включени също откъси от „Самият човек“ по Андрей Платонов, „Сънят“ по Джулиан Барнс, „Български разкази“ по Ангел Каралийчев, „Сътресение“, „Черното пиле“ по Николай Хайтов и други постановки. 
„Интересно ми е да събера причините една до друга и да видя какво същество ще създадат. Няма да се щадя“, беше казал удивителният актьор непосредствено преди премиерата на новия си моноспектакъл, която се състоя преди малко повече от година във Варна - града, в който Мариус Куркински още като ученик разбира, че театърът е неговата съдба. Усещам, че публиката има нужда от това - да събера парчета от мен, парчета от публиката, парчета от историята на театъра и на страната, добавя той в едно от интервютата по повод моноспектакъла. 
Пандемията с коронавируса наложи да паднат повечето спектакли през миналата година. Преди няколко дни обаче артистът съобщи на своята фейсбук страница, че отново ще зарадва своите почитатели с изкуството си. Неговата театрална обиколка започва отново от Варна, където „Мариус 50“ ще се играе на 13 януари, а следващите представления ще бъдат пред русенската публика. Билети вече се продават на касата на театъра.