Театроведът Тинка Николова е натоварена с отговорната задача да подбере трите най-впечатляващи режисьорски решения на млади таланти за тазгодишното издание на националния конкурс „Слави Шкаров“. Както русенската публика вече добре знае, до есента селекционерът трябва да представи трите спектакъла, които да бъдат показани на сцената на театъра-организатор на конкурса „Сава Огнянов“. Професионално жури определя младия режисьор, който печели приза на името на един от най-ярките български постановчици с неповторим почерк. 
Конкурсът ще се проведе за четвърти път. Миналата година призът бе спечелен от Денислав Янев с представлението „Една крачка до предела“. През 2019 г. носители на наградата станаха Веселин Петров и русенецът Ивайло Ненов. Първото издание на конкурса беше през 2018 г. и тогава бе отличена Максима Боева. 
В статута на конкурса е посочено, че освен паричната награда, която получава призьорът, той придобива и правото да подготви една постановка с трупата на русенския театър. По неизвестни причини Максима Боева не се възползва от това право. Миналата есен обаче публиката аплодира спектакъла на отличения през 2019 година Веселин Петров - „Рожден ден“ по Харолд Пинтър, с който фактически приключи афишът на конкурса. 
Поради усложнената Ковид обстановка не всички ценители на Мелпомена успяха да видят тази постановка. ДТ „Сава Огнянов“ им дава нов шанс - на 20 януари, когато представлението ще се играе на сцената в камерна зала „Слави Шкаров“ от 19 часа.