Пет русенски фирми, извършващи автобусни превози, ще получат финансова подкрепа от държавата заради сриналия се през миналата година техен бизнес. Договорите по новата мярка „Подкрепа за МСП, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ са сключени през декември миналата година.
Общата сума за петте фирми е почти 529 хил. лева, но по-голямата част от парите ще отидат само за една от тях - „Евробус“ ЕООД, която ще получи безвъзмездно 348 хил. лева. Останалите по-малки суми са за „Анидел“, „Искра груп“, „Комфорт бус“ и „Пегасус груп“. 
Транспортните фирми, извършващи автобусни превози, са сред най-ударените от пандемията и ограниченията за пътуване. В началото на извънредното положение през март-април миналата година превозите между населените места напълно спряха, а когато бяха разрешени, желаещите да се возят заедно с множество други хора се оказаха изключително малко. Така че фирмите постепенно намаляваха броя на курсовете и отказваха превозите до малките населени места в община Русе, тъй като са станали нерентабилни. Заради сериозните икономически затруднения някои дори обявиха автобусите си за продан.
През миналата година общо 667 фирми са получили целева финансова помощ по процедури за преодоляване на последствията от пандемията, показват данните на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС. Общата стойност е 5,7 млн. лева. Основно това са малки фирми, с намаление на оборота над 20%, вземащи до 10 хил. лева. Все още не е тръгнала схемата за средни предприятия, която бе обявена преди месеци, но по която няма изплатен нито един лев.