Ябълка от Божичен не стигна до финалния кръг на конкурса „Дърво с корен“, но бе отличена от организаторите за трогателния разказ за нея от стопаните й. Надпреварата е традиционна и вече е печелена от един вековен исполин в областта. Това е 700-годишният дъб край Нисово, наречен Дървото на желанията, който победи през 2011 година, но за жалост рухна две години по-късно под напора на влагата и ветровете. Сега в конкурса кандидатства ябълката от Божичен, която фондация „ЕкоОбщност“ посочва като „личен разказ, свидетелстващ за силната привързаност на хората към дървета, които са знакови за семейството им, пазят родовата им памет и са неизменен участник в събитията от техния живот“.
Ето какво пише за златната ябълка /сортът й е „Златна превъзходна“/ Калоян Илиев, чието семейство отглежда дървото в двора си в Божичен от двайсетина години:
„Историята на това дърво е започнала, преди да се родя. То се намира в двора на къщата ни в с. Божичен. В годината, в която е посадено, до него е имало друго дърво - орех. Изглежда орехът е правил сянка на малката крехка фиданка, но тя не се е предала. Здравите корени са й дали сила да заобиколи короната на ореха. За съжаление, той трябваше да бъде премахнат. Беше станал толкова голям, че сянката, която правеше, достигаше до дворовете на съседите. Нищо не можеше да се роди под здравата му прохлада.
Снимките, които ви изпращам, са доказателство за желанието за живот на овошката. След толкова време тя също си отива, но всяка година има нови и нови млади клонки и продължава да ражда ябълки.
Преди този двор да стане наш, виждахме дървото през дувара. Златните му ябълки привличаха нас, децата, но не можехме да стигнем до тях... Първият ми спомен е, че можех да мина под ябълковото дърво. Сега, когато кося двора, ми пречи формата му, но ябълките са страхотни! И си намирам извинение, ядейки от тях, да си почина...“.
Във финалното гласуване в тазгодишното издание на конкурса достигнаха дървета от селата Калиманица, Калиманци, Чеканчево, Клисура, Звиница, Габра, Петрелик и Телчарка, както и от градовете Казанлък и Велики Преслав. Гласуването за тях ще продължи до 20 януари на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“ на адрес bepf-bg.org. Носителят на титлата „Дърво с корен 2020“ ще представи страната ни в конкурса Европейско дърво на годината, в който през 2021-а ще участват още 14 държави.