Само един кандидат ще се яви на теста, който предвижда конкурса за мястото на началник на отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ в общината. Конкурсът е бил обявен със заповед на кмета Пенчо Милков на 3 декември. Шефското място в просветния ресор, който е част от дирекция „Хуманитарни дейности“ донеотдавна се заемаше от Сашо Щерев. Оказа се обаче,че от няколко месеца Щерев вече не е началник, а главен специалист в отдела, който ръководеше години наред. Опитите на „Утро“ да научи кога и по каква причина Сашо Щерев вече не е на ръководна позиция, не се увенчаха с успех. 
За поста началник на този отдел се е кандидатирала единствено Таня Тодорова. Тя в момента е старши експерт в Регионалното управление на образованието и отговаря за квалификацията на педагогическите специалисти. 
Говори се, че предложения да се явят на конкурса и респективно да оглавят общинската просвета са получили не един и двама опитни експерти в тази сфера. Нито един от тях обаче не се е отказал от своята учителска, зам.-директорска или директорска работа в училище. В това няма нищо странно. В общинската обява е посочена заплатата, с която новият началник на отдела трябва да започне новата си професионална кариера: 630 лева. Един учител със стаж и опит в момента получава месечна заплата в приблизителните граници на 1400-1600 лева. Директорите получават значително повече. Срещу това всички те носят отговорност и се главоболят само в едно училище, а не с всичките четиридесет училища в общината плюс детските градини. Впрочем, смята се и че пак заплатата е сред основните причини на много от конкурсите за школски директори, които се проведоха в Русе през миналата година, да се яви само по един кандидат. 
Таня Тодорова ще се яви на тест на 12 януари. 
Още един конкурс за началник на отдел е обявен от кмета Милков. С него се търси кой да оглави отдела „Социални дейности“. Там мястото е вакантно, след като началничката Катя Петрова стана първо временен, а след това и титулярен директор на най-новата общинска мегадирекция „Хуманитарни дейности“. Този конкурс е обявен на 23 декември.
Надявам се да подадат документи хора, които имат опит от тази специфична и много благородна работа,  които да са посветени на дейността в социалната сфера, коментира кратко зам.-кметът Енчо Енчев.