Клиенти на „Нетуоркс“ отново са обект на фишинг атаки от страна на неизвестни злосторници, предупрeди русенският телеком. По Нова година множество клиенти на кабелния оператор са получили на мобилното си устройство съобщение, че са един от стоте потребители, избрани от „Нетуоркс България“ да получат шанса да спечелят Samsung Galaxy S20, iPhone 11 Pro или MacBook Pro. Това е вирус и става въпрос за фишинг, при който мошениците се опитват да измъкнат лична информация като като потребителско име, парола и детайли на кредитна карта, предупреждават от „Нетуоркс“. 
Вирусът разпознава името на доставчика на интернет услуги и вмъква неговото име и лого. Такива измамни съобщения са разпространявани и преди, но тогава по-внимателен човек трудно може да се излъже, тъй като бяха написани с правописни грешки и с изрази на руски език. Сега обаче такива грешки няма и съобщението, озаглавено „Нетуоркс / Програма за насърчаване на клиенти“, изглежда правдоподобно. Компанията обаче не е организирала подобна игра.
От „Нетуоркс България“ са подали сигнал към Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/, отдел „Киберсигурност“ за новите фишинг атаки, използващи името на компанията. От кабелния оператор съветват клиентите си, получили измамното съобщение, също да сигнализират към дирекцията на адрес: https://www.gdbop.bg/bg/cyber
За да предпази клиентите си, „Нетуоркс“ публикува съвети към тях за какво да внимават, когато получат подобни съобщения:
1. Обърнете внимание на изказа и пунктуацията - те трябва да са правилни и ясни.
2. Проверете изписването на домейна (адреса) на сайта, който реално ви изпраща съобщението - в случая това е неизвестен сайт, който няма нищо общо с компанията.
3. Винаги проверявайте дали има официална контактна информация - телефон, мейл, вайбър или друг начин за легитимна комуникация с компанията.
4. Не на последно място - бъдете нащрек за големи награди, които се получават без всякакви условия!