„Горд съм с работата на моите момчета, защото обучението и усилията, които вложиха в своята подготовка, дават резултат“. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, който вчера специално посети Бяла, за да награди петимата пожарникари и 15-те полицаи, които участваха в ликвидирането на произшествие с теч на газ от кран на цистерна от влакова композиция на жп гарата в Борово на 16 декември.
Началникът на районната противопожарна служба в Бяла главен инспектор Свилен Рачев, който пренебрегна всички рискове и зави крана на течащата цистерна, с което предотврати опасността от адски взрив в центъра на Борово, получи най-високото отличие на МВР - „Почетен знак - III степен“. 
Със заповед на вътрешния министър Христо Терзийски колективна парична награда за професионално изпълнение и предотвратен взрив и загуба на човешки животи получиха инсп.Димитър Димитров, мл.експерт Георги Георгиев - началник на дежурна смяна, мл. експерт Детелин Русев - началник дежурна смяна, мл.инспектор Тихомир Ангелов - водач на специален автомобил.
Освен участвалите в операцията служители на МВР гл.комисар Николов поздрави и кмета на община Борово Валентин Панайотов и неговия екип за създадената добра организация при наложилата се евакуация.
„Това е признание за всички колеги. Това, че знакът е даден на мен, означава, че МВР си свърши работата“, каза гл.инспектор Свилен Рачев.
Директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов заяви, че тази критична ситуация е била демонстрация на отличната координация между пожарна, полиция и местна власт и то в условия на висок риск.
Кметът на Борово Валентин Панайотов благодари на гл.инспектор Свилен Рачев и съобщи, че той е предложен за званието „Почетен гражданин на град Борово“.
Свилен Рачев получи и почетен знак на Община Бяла заедно с грамота за особен принос, за проявен професионализъм и жертвоготовност в защита на населението.