Бившият старши треньор на „Дунав“ Людмил Киров бе на стаж в първодивизионния немски тим „Майнц 05“. И пак ще ходи напролет. Този отбор е първото значимо треньорско стъпало на Юрген Клоп, който след това направи чудеса с „Борусия“ /Дортмунд/, а с впечатляващото преобразяване на „Ливърпул“ доказа, че успехите са изцяло негова заслуга, а не усмивка на късмета или благоприятно стечение на обстоятелствата. Във връзка с германските уроци „Утро“ разговаря с Киров.

- Как стои въпросът със стажуването в „Майнц 05“?
- Вече бях в Германия покрай приятелските си контакти с треньор, с когото се познавам от времето, когато играх за „Кобленц“. Човек винаги има какво да научи от немската школа. Ходих, гледах тренировки, питах, записвах. Все пак съм твърдо решен да работя на треньорския фронт. Затова и гледам какво правят другите в силните футболни държави. Сега съм без работа, но сигурен съм, че оферти няма да липсват, и скоро отново ще „захапя“ някакъв сериозен ангажимент. Въпрос на време е.
- А ще пътувате ли пак до Майнц?
- Имах такова намерение, но покрай сложната обстановка с коронавируса май ще изчакам по-добри времена.
- Наблюдавате ли мачовете от Ефбет Лига и какво ви е мнението за нивото на българското първенство?
- В някои отбори има очевидно пробуждане. ЦСКА върви нагоре с Бруно Акрапович. Той направи хубави неща в „Локо“ /Пд/, може би ще му провърви и на „Армията“. Нивото не е супер, но се завъртяха някои интересни мачове.
- Могат ли „Локо“ /Пд/ и ЦСКА да посегнат към поредната очертаваща се титла на „Лудогорец“?
- Трудна работа! Мисля, че е невъзможно.
- Как би стоял вашият „Дунав“ от миналия шампионат, ако играеше и сега в Ефбет Лига?
- Ние се закопахме сами. Ако бях получил исканите футболисти, щяхме да сме в златната среда. Освен това отборите към опашката в класирането през този сезон не биха ни превъзхождали с нищо. Визирам и „Славия“, и „Левски“, и другите тимове в тази компания. Ние, без да разполагаме с кой знае какво качество през миналото първенство, не бяхме чак толкова лош отбор. Късата, да не кажа отсъстваща резервна скамейка, ни изяде главата. Че ние нямахме нито един опитен нападател, ако изключа Стефан Христов. На пейката бяха само деца. Жалко, че така се случи, но това е минало. Пожелавам хубави празници на феновете!