Висши европейски служители потвърдиха в понеделник, че всички 27 страни членки от ЕС са се съгласили да одобрят инвестиционната сделка на Европейския съюз с Китай, съобщи англоезичното онлайн издание South China Morning Post.

Един от източниците заяви, че сделката може да бъде постигната още във вторник. Той посочи, че "посланиците на ЕС са получили актуална информация от Европейската комисия за текущото състояние на Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай", както и че "комисията докладва за последните положителни събития в преговорите с Китай, включително по отношение на трудовите стандарти".

Източникът на South China Morning Postна също така каза, че никой "не е дал сигнал за спиране на сделката", така че по този начин пътят за политическо одобрение е "разчистен".

По-рано този месец беше съобщено, че преговорите между Европейския съюз и Китай относно съвместно инвестиционно споразумение са на финален етап, като двете страни се надяват да ги приключат до края на 2020 година.

С това споразумение ще бъде сложен край и на това, което ЕС определя като дискриминационно отношение за европейските фирми от страна на Китай и несправедливи държавни субсидии за местните китайски компании.

Китай вече има широк достъп до пазара на ЕС с население от над 450 милиона души. Европейската комисия заяви, че инвестиционният пакт е "ключов инструмент за справяне с тази липса на баланс".

Най-големият проблем при постигането на инвестиционната сделка беше свързан с устойчивото развитие и наличието на проблеми с трудовия пазар във втората по сила икономика в света.

Китай не беше ратифицирал четири от осемте основни конвенции на Международната организация на труда, включително тези за принудителен труд и правото на колективно договаряне, които според ЕС трябва да бъдат одобрени преди подписването на всяко едно търговско споразумение.