Последните двама ученици на великия български бас Борис Христов - русенското сопрано със световна известност Мариана Цветкова и солистът на Русенската опера Пламен Бейков, ще подарят на русенци концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на своя учител. На 5 март от 19 ч в зала „Филхармония“ те ще изпълнят оперни арии, дуети и песни от Бетовен, Верди, Вагнер, Шостакович, Парашкев Хаджиев, Мусоргски и други композитори. В концерта ще участват също хор „Дунавски звуци“ и оркестърът на операта, а на диригентския пулт ще застане австрийският диригент Антъни Арморе.
Мариана Цветкова и Пламен Бейков са специализирали в Българската академия за изкуство и култура (Accademia Bulgara di Arte e Cultura) на Борис Христов в Рим от средата на октомври 1990 до края на април 1991 година. Това е време на незабравими уроци по професионализъм и човечност, убеден е Бейков.
На 22 март в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“ русенският бас ще направи още едно посвещение на своя учител. В зала „Европа“ на Доходното здание от 11 ч Пламен Бейков и пианистката Боряна Ламбрева ще изнесат концерт с песни на Александър Гречанинов /последният творчески проект на Борис Христов/. Ще прозвучат и наградени песни за нисък мъжки глас от български композитори и класически любовни песни. Ден по-късно същият концерт ще се повтори в НДК в София. В Русе на концерта ще бъде представена и книгата „Любов и талант“ на Пенка Касабова за великия бас, а Пламен Бейков ще разкаже за докосванията си до грамадния талант на Борис Христов.