Две ценни дарения получи вчера от „Българската Коледа“ отделението по неонатология в АГ комплекса в болница „Канев“. То беше представено вчера от началника на отделението д-р Лиляна Ташкова и изпълнителният директор на лечебното заведение Иван Иванов.
„Изключително сме радостни и признателни, че в навечерието на Коледа отделението по неонатология получи не един, а два дълго мечтани подаръка от Българската Коледа“, каза д-р Ташкова. Повече от 15 години децата, които имат нужда от диагностично уточняване и лечение в специализирани клиники в София, са се транспортирали със стар кувьоз. Сега вече разполагаме с нов изключително модерен инкубатор, който осигурява оптимално положение на новороденото и комфорт по време на транспортиране“, каза д-р Лиляна Ташкова.
Годишно до София се карат около 10 недоносени деца от Русе.
Вторият подарък е дигитална система за наблюдение  на дихателната система на недоносеното бебе. Апаратът е изключително ценен, защото свежда до минимум инвазивните и болезнени манипулации при децата, които имат нужда от дихателно подпомагане.
Най-малкото от шестте настанени в неонатологията в момента бебета е с тегло 650 грама и представените вчера подаръци на стойност 27 000 лева веднага ще влязат в действие. Отделението очаква и ултразвукова апаратура за диагностициране.
Един детски живот няма стойност, вмъкна изпълнителният директор на болница „Канев“ Иван Иванов, който също благодари за даренията.
Родените деца от началото на годината в АГ комплекса са 1120 - поравно момичета и момчета. Недоносените сред тях са 113.