Само първото място е достойна награда за клуб като Реал Мадрид. Сребърните медали нямат стойност за най-успешния клуб в Европа, рекордьор по титли както в Шампионската лига (бивша Купа на европейските шампиони), така и в Испания. Но в последните години “белите” имат и своите тежки моменти, особено след напусканетона Кристиано Роналдо.

В началото на декември 2020 г. Реал отново беше изправен на ръба след две последователни поражения - 1:2 в първенството у дома срещу Депортиво Алавес и 0:2 в ШЛ срещу Шахтьор Донецк. В тази ситуация отборът на Зинедин Зидан беше застрашен както да отпадне още в груповата фаза от “турнира на богатите”, така и да остане твърде далеч от спора за първото място в Ла Лига.

И точно тогава Кралският клуб показа защо заслужава прозвището си. С убедителна победа над Борусия Мьонхенгладбах с 2:0 беше осигурено присъствието в следващата фаза на Шампионската лига. Във вътрешното първенство пък грандът от Мадрид записа три поредни успеха, включително и 2:0 в градското дерби с Атлетико. Така, след като изоставаше на 6 от “дюшекчиите” преди този двубой, Реал се изравни с отбора на Диего Симеоне на върха в класирането. Разбира се, не трябва да се пропуска и това, което припомнят анализаторите от Betindex.net - изравняването по точки между Реал и Атлетико се случи в момент, в който шампионите бяха изиграли две срещи повече от регионалния си противник. Третата поредна победа за “белите” от споменатата серия стана факт срещу Атлетик Билбао (3:1) в изтеглен мач от последния кръг на първия полусезон. Но и при това условие Зидан и неговите футболисти отново са в играта, а вероятно могат да бъдат възприемани и като основни фаворити за титлата.

Може ли Аталанта да подхлъзне “Лос Галактикос”

Жребият за 1/8-финалите в Шампионската лига също се усмихна на Кралския клуб. Реал Мадрид получи за съперник Аталанта, което се оцени като добър късмет от испанската преса. Дали обаче отборът от Бергамо е толкова лесен опонент? Едва ли в испанската столица се заблуждават, че ще им бъде лесно в първия етап от елиминациите в ШЛ през 2021 г. През миналия сезон Аталанта eлиминира Валенсия с две победи, при които вкара общо 8 гола, а впоследствие беше на път да изхвърли и ПСЖ, но рухна в последните минути на четвъртфинала.

Трудно е да се каже какъв ще бъде приоритетът за Реал Мадрид. Някои специалисти в Испания смятат, че в тази кампания фокусът е насочен към Европа. Други пък мислят, че за Кралския клуб от първостепенно значение е да защити титлата си - нещо, което не е постигал от 2008 г. Със сигурност “Лос Галактикос” ще се борят за всичко, което могат да спечелят, докато имат шансове да го спечелят. Да не забравяме, че начело е вторият най-успешен треньор в цялата история на Реал Мадрид. Зидан е ставал шампион и на Испания, и на Европа, а единствения трофей, който още не е печелил, е Кралската купа. Може би през сезон 2020/21 и това отличие ще влезе в богатата визитка на Зизу.